Igračke koje će raznježiti najmlađe

Upoznajte hrvatski brend ručno rađenih igračaka – Kištra by Lea Vavra

Dijana Ljubanović

FOTO/Kištra

FOTO/Kištra

Kištra je zagrebački brend igračaka na koje je nemoguće ostati ravnodušan.Igračke mogu pomoći u razvijanju vještina rješavanja problema, podučavaju djecu rješavanju sukoba i potiču razvijanje mašte. Također, uče djecu o dijeljenju, pomaže im razviti finu motoriku te pozitivno utječu na maštu. Mnoga djeca se vežu za svoje igrače i doživljavaju ih kao prijatelje. U njima nalaze utjehu te ih one smiruju u stresnim situacijama.


Na tržištu se iz godine u godinu pojavljuju nove i unaprijeđene varijante igračaka koje izazivaju veliku radost i veselje kod mališana. No, ono što je posebno ljupko i ostavlja neizbrisiv trag u razvijanju osobnosti mališana jesu personalizirane igračke.


Lijepa i šarena priča iza brenda Kištra


U posljednje vrijeme jedan od najljepših poklona koje možete pružiti djeci jesu ručno rađene igračke koje ne samo da uveseljavaju djecu nego pomažu i u razvijanju malih obrta i poduzetnika koje svoje vještine i maštu pretaču u simpatične figure za koje se mališani s lakoćom vežu. Upravo takve igračke, proizvodi zagrebačka kreativka Lea Vavra, osnivačica brenda Kištra koja je postala prepoznatljiva po Gumbekima i Filcekima.
Kontaktirali smo Leu koja je podijelila s nama svoju poticajnu, lijepu i šarenu priču koja djeci, ali i odraslima izaziva iskren i topao osmijeh.


kistra

FOTO/Kištra


Što je Kištra i tko stoji iza ovog šarenog brenda?


Kištra je mala tvrtka iz Zagreba koja se bavi dizajnom i ručnom izradom plišanih igračaka. Iza Kištre stojim ja, Lea Vavra, a brend sam pokrenula nakon završetka Studija dizajna u želji za nastavkom obiteljske tradicije.


Kada, zašto i kako ste započeli izradu igračaka?


Moja baka je imala poznati Zagrebački dućan Igračke Vavra koji je poslovao do kraja devedesetih tako da je motivacija došla iz obiteljskog posla. Kao temu diplomskog rada odabrala sam revitalizaciju obiteljskog obrta te sam u sklopu diplome osmislila i izradila prve igračke – Gumbeke. Nakon toga su me kolege i profesori potaknuli na razmišljanje o pokretanju vlastitog brenda igračaka.


FOTO/Kištra

FOTO/Kištra


Po čemu su igračke koje izrađujete toliko posebne?


Većina moje standardne ponude igračaka su didaktički plišanci kroz koje djeca uče neke vještine i razvijaju maštu. Tako se, primjerice, Gumbeki slažu od dobivenih dijelova koji se međusobno spajaju gumbima u cjelinu. Slaganje različitih oblika potiče razvoj mašte, a spajanje gumbića razvija finu motoriku.


Filceki su pak kompletić za izradu vlastite igračke šivanjem. U svakom setu dolazi sve potrebno kako bi djeca mogla sama i na siguran način (plastičnom iglom), sašiti svoju igračku što je također izvrsna vježba za razvoj fine motorike.


FOTO/Kištra

FOTO/Kištra


Osim što Gumbekima uveseljavate djecu, činite i dobra djela kroz društveno odgovorno poslovanje. Reciklirate tekstil, izrađujete dekice koje šaljete u životinjski azil te popravljate Gumbeke koji su se s vremenom umorili ili ozlijedili.


To je plan, iako sam za sada sašila samo jednu deku od otpadnog materijala jer materijale planirano krojim tako da nema puno otpadaka, a od malih iskoristivih dijelova osmislila sam i proizvod Sunčeko kojem su zrake izrađene od ostataka materijala. Kako brend zapravo kratko postoji još nije bilo puno popravaka igračaka.


FOTO/Kištra

FOTO/Kištra


Gdje se mogu kupiti Vaše igračke?


Igračke se mogu kupiti putem web stranice www.kistra.hr te društvenih mreža Facebook i Instagram. Po dogovoru je moguće doći pogledati i kupiti igračke i u moj radni prostor u Zagrebu. Također često sudjelujem i na sajmovima u Zagrebu i okolici.


Kakve projekte imate u planu u budućnosti?


Imam u planu jednu novu liniju igračaka, ali kako većinu posla radim sama (uz pomoć obitelji i prijatelja) nisam još imala dovoljno vremena za posvetiti se tom projektu tako da ne znam kada ću ga realizirati.