Vrlo mirisna priča

Otok kao nepresušna inspiracija: Kiki Handmade Souvenirs nova je mirisna suvenirnica na Krku

Slavica Mrkić Modrić

Koroni usprkos u Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suveniraSimpatični mirisni suveniri što ih već petnaest godina proizvodi Suzana Tomašić, odnedavno su dobili svoju »mirisnu kućicu« nazvanu Kiki Handmade Souvenirs.


Tako u središtu Baške »intenzivno miriše na Bašku i na Krk«, a sve zahvaljujući Suzaninim suvenirima inspiriranim i satkanim od otočnih boja i mirisa.


Rađaju se svega nekoliko ulica dalje i to u vrijeme kad je otok samo svoj – ujesen i zimi da bi dolaskom ljeta i sezone krenuli put cijelog svijeta šireći fluid Zlatnog otoka.
Svi su oni ručne izrade, a svaki priča svoju mirisnu priču. Šareni mirisni sapuni najraznovrsnijih oblika te vrećice, jastučići i lutkice punjene lavandom samo su djelić onog što nudi novootvorena trgovina Kiki Handmade Souvenirs.Uz suvenire vlastite proizvodnje na policama trgovine mogu se naći domaće rakije, likeri, marmelade, čajevi, ljuti umaci te prirodna kozmetika, sve s hrvatskim potpisom.


No, nisu suveniri s bojama i mirisima Krka u Baški od jučer, tradicija ove trgovine datira iz 2005. godine. O ideji i nastanku obrta, Suzana Tomašić, vlasnica istog kaže:
– Htjeli smo turistima, ali i sumještanima, ponuditi atraktivan, koristan i isključivo hrvatski proizvod. Sapuni su postali naš potpisni proizvod – maštovit, mirisan i unikatan dar.


 


Veliku pozornost pridajemo kvaliteti. U izradi koristimo isključivo kvalitetnu glicerinsku bazu te eterična i mirisna ulja među kojima su ona lavande, ružmarina i grožđa.Volimo se igrati oblicima, pa u izradi sapuna rabimo razne kalupe. Rezultat su sapuni zavodljivog mirisa koji ljudima podižu raspoloženje šarenim bojama, ali im i omogućavaju hidrataciju te njegu kože na prirodan način.


Do ove smo godine proizvode prodavali na štandu, no proširenjem ponude uvidjeli smo da nam treba bolji prodajni prostor. Suzana ističe kako je i njezin pristup poslu iz u potpunosti bodulski. Što to znači?Znači da od početka zna kako bez mnogo truda i rada uspjeha nema. Zato je razvoj njezinih proizvoda uključio mnogo pokušaja i usavršavanja. Zahvaljujući tome kupci su danas zadovoljni, pa »sitnice« iz Baške odnose u svijet.– Želimo da Hrvatsku u svijetu predstavljaju isključivo suveniri proizvedeni u Lijepoj Našoj. Pandemija korone nije nas zaustavila ni u proizvodnji, ni u uređenju trgovine.


Naša očekivanja od ove sezone su skromna – želimo održati glavu iznad vode. Radujemo se svakom stranom i domaćem kupcu. Stav nam je pozitivan jer je svaka od naših petnaest godina imala neki svoj izazov.


Zato i u ovu turističku sezonu ulazimo optimistično, priča Suzana Tomašić napominjući kako joj u radu pomaže kći Ana, magistrica menadžmenta koja se nakon života u Rijeci, Zagrebu i Varšavi, odlučila vratiti na rodni otok.– Obje smo uvjerene da na mirisima i bojama koje poznajemo od djetinjstva, možemo graditi svoju budućnost, završava Suzana, a mi dodajemo – sretno i mirišljavo vam bilo.