Blago gorkast

Kestenov med: prirodni saveznik zdravlja intenzivnog okusa

Šarlota Brnčić

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bogat je mineralima, među kojima su kalij i željezo

Za razliku od ostalih i izgledom i okusom, kestenov med ima karakterističnu tamnu boju, a okus mu je odlučan i blago gorkast.


Idealan za one koji ne vole preslatke okuse i bogat blagotvornim svojstvima koja ga čine pravim saveznikom zdravlja.


Odlikuju ga protuupalna, antibakterijska, umirujuća i antioksidativna svojstva.


Bogat je mineralima, među kojima su kalij i željezo, te esencijalnim aminokiselinama.


Da ne spominjemo da je lako probavljiv jer je bogat jednostavnim šećerima poput fruktoze.


S obzirom da ima protuupalna svojstva preporučuje se za prevenciju i liječenje infekcija i iritacija grla, a također i antibakterijska svojstva.


Vrlo tamne sorte imaju iznimna antioksidativna svojstva zbog visokog sadržaja polifenola.


Ima umirujuća svojstva i često se koristi u kozmetici, kao i zbog svojih omekšavajućih i hidratantnih svojstava.


Prema nekim istraživanjima ima i antimikrobna svojstva jer navodno pomaže u borbi protiv bakterija kao što je Staphylococcus.


Okus je jak, a naknadni okus gorak, zbog čega se obično ne preporučuje za zaslađivanje pića i hrane.


Zapravo, najčešće ga biraju oni koji ne vole pretjerano slatke okuse, a istodobno cijene njegovu drvenastu aromu. Ukratko, to je med za prave sladokusce!


Izvrsno se kombinira s odležanim sirevima, ali i s mekim sirevima, te je također savršen za aromatiziranje mesa, posebice pečenja i divljači.


Također se koristi za glaziranje pečenog povrća.


Budući da se ne kristalizira lako i zadržava tekuću konzistenciju, također je pogodan za aromatiziranje (ali ne i za zaslađivanje) pjena i sladoleda, koji tako dobivaju izrazito jedinstven okus.


Ukoliko volite njegov intenzivan okus, možete ga namazati i direktno na dvopek ili šnitu kruha.


Kontraindikacije


Osim mogućih alergijskih reakcija kod predisponiranih osoba, med od kestena je vrlo kaloričan, pa je potrebno ograničiti njegovu konzumaciju, osobito ako imate prekomjernu tjelesnu težinu.


Ne preporučuje se ni osobama koje boluju od dijabetesa i hiperglikemije jer može povećati razinu šećera u krvi, osobito u velikim količinama.