Foto: iStock
Jednostavan karamel na bazi vanilije obogaćen je cimetom, klinčićem, đumbirom i muškatnim oraščićem, te stvara okus koji neodoljivo podsjeća na svježe pečene medenjake
povezane vijesti
Ovaj blagdanski zalogaj izgleda kao da je rađen od nule, iako se temelji na kupovnim kokicama i perecima. Jednostavan karamel na bazi vanilije obogaćen je cimetom, klinčićem, đumbirom i muškatnim oraščićem, te stvara okus koji podsjeća na svježe pečene medenjake.
Kada se karamel ohladi, stvara hrskave nakupine idealne za poklanjanje ili uživanje tijekom cijele sezone.
Vrijeme pripreme: 35 minuta
Ukupno vrijeme: 1 sat i 15 minuta
Količina: 10 porcija

Foto: iStock
Sastojci
-
1 velika vrećica gotovih slanih kokica (oko 180 g)
-
280 g mini slanih pereca, grubo nasjeckanih
-
1 žlica mljevenog cimeta
-
1 žličica krupne soli
-
1 žličica sode bikarbone
-
1 žličica mljevenog đumbira
-
½ žličice mljevenih klinčića
-
½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
-
2 šalice smeđeg šećera (čvrsto utisnutog)
-
225 g maslaca (2 štapića)
-
⅔ šalice svijetlog kukuruznog sirupa
-
2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema
-
Zagrijati pećnicu na 175 °C. U jako veliku posudu pomiješati kokice i perece. U maloj zdjelici pomiješati cimet, sol, sodu bikarbonu, đumbir, klinčić i muškatni oraščić.
-
U srednje velikom loncu pomiješati šećer, maslac i kukuruzni sirup. Zagrijavati uz stalno miješanje dok ne zavrije. Smanjiti vatru na srednju i kuhati 15–20 minuta, povremeno miješajući, dok se smjesa ne zgusne i dok termometar za bombone ne pokaže 255 °F (oko 124 °C).
-
Maknuti s vatre i umiješati smjesu začina i vaniliju.
-
Odmah preliti šećerni sirup preko smjese kokica i pereca. Brzo i temeljito promiješati velikom žlicom ili silikonskom lopaticom dok sve nije obloženo karamelom (smjesa se brzo stvrdnjava).
-
Rasporediti smjesu na dva lima obložena papirom za pečenje. Peći 10 minuta, dok ne poprimi sjaj i blago potamni.
-
Ostaviti da se potpuno ohladi, oko 30 minuta, pa razlomiti na komade.

Foto: iStock
Kako ih zapakirati kao poklon
Ova karamela s okusom medenjaka savršena je i kao dar. Ohlađene kokice i perece dovoljno je staviti u prozirne celofan vrećice i zavezati vrpcom ili ih složiti u limene božićne kutije ili staklenke s poklopcem. Time se čuva hrskavost, a poklon izgleda uredno i “domaće”. Čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži do tri dana.