Jeftine metode

Kako ukloniti hrđu sa željeznih predmeta? Pokušajte s colom, a imamo i još neke “trikove”

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Nije neuobičajeno pronaći slavine ili ograde crvene od hrđe

Hrđa je invazivna pojava na željeznim predmetima koji su izloženi vlažnom zraku ili u kontaktu s vodom i predstavlja opasnost za našu sigurnost.


Nije neuobičajeno pronaći, možda u podrumu ili u vrtu, slavine ili ograde crvene od hrđe, ali i vijke, čekiće, vrtlarske alate, čak i pribor za jelo i kuhinjsko posuđe.


Hrđu je moguće spriječiti korištenjem posebnih boja koje sprječavaju njezinu pojavu ili skladištenjem željeznih predmeta dalje od vode i vlage.


Postoje jednostavne i jeftine metode koje možemo primijeniti u praksi za oslobađanje željeza od hrđe – koristeći tvari koje već imamo kod kuće.


1. Limunska kiselina


Predmet koji čistite stavite u zdjelu i prelijte vrućom vodom, zatim dodajte nekoliko žlica limunske kiseline, promiješajte žlicom ili drvenim štapićem i pustite da djeluje.


Nakon nekoliko sati, hrđa će jednostavno nestati.


2. Sol i limun


Limun se također pokazao vrlo učinkovitim kao “žderač hrđe”. Ako imate zahrđali predmet za čišćenje, stavite ga u lavor, posipajte finom soli, a zatim limunovim sokom.


Pustite kiselinu da djeluje nekoliko sati, prije nego malo abrazivnom spužvom istrljate predmet i tako uklonite sve tragove hrđe.


3. Coca-cola


Pa da: kao što se vidi u mnogim viralnim videima na društvenim mrežama, čak i Coca-Cola ima moć eliminirati hrđu sa željeznih predmeta, zbog svog izrazito kiselog sastava i prisutnosti ugljičnog dioksida (to govori puno o zdravlju ovog pića za naše tijelo).


Zahrđali predmet uronite u posudu punu svježe otvorene Coca-Cole i pustite da djeluje. Nakon nekoliko sati izvadite predmet i dobro protrljajte njegovu površinu spužvom.


4. Pasta za zube


Posljednji trik za uklanjanje hrđe je korištenje paste za zube u kombinaciji s listom aluminijske folije.


Na zahrđalu površinu namažite malo paste za zube i pustite da djeluje nekoliko sati.


Nakon tog vremena, presavijenim listom folije uklonite pastu za zube, a s njom i tragove hrđe.