Nekoliko koraka

Zbogom, mrljice! Evo ako učinkovito ukloniti tragove prištića s lica

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Prištić je konačno nestao, ali je li ostavio trag na vašoj koži?Kao da prištić nije bio dovoljno loš sam po sebi, kao suvenir nakon što napokon prođe, ostavlja tragove na koži. Ne možete spriječiti svaku mrlju, ali uz prave savjete i trikove možete ukloniti postojeće prištiće i spriječiti pojavu novih.


Blaga, crvenkasta diskoloracija koju ostavlja upaljeni prišt obično nestaje sama nakon nekog vremena. Stvari postaju malo teže kada se želite riješiti tamnih tragova prištića.


Ali čak se i oni mogu vidno smanjiti pravilnim tretmanom. Sljedeći koraci njege čine idealnu osnovu za čisto lice, bez mrskih tragova.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Clear Start DE (@clearstart_de)

 Piling


Uz pomoć kemijskog pilinga, gornji sloj kože može se ukloniti, što također smanjuje promjenu boje kakvu ostavljaju tragovi prištića. Za to su posebno prikladne alfa-hidroksi kiseline – također poznate kao AHA ili voćne kiselina. Imaju učinak obnavljanja kože i postupno blijede diskoloracije.


Za masnu kožu preporučuje se tretman s BHA pilingom umjesto AHA pilinga. U pitanju je salicilna kiselina, koja je poznata po svom otapanju masti i antibakterijskim učincima. Kiselina također djeluje u dubljim slojevima kože, što također posvjetljuje duboko ukorijenjene tragove prištića.


Primjena: Obje vrste pilinga možete koristiti dva do tri puta tjedno nakon čišćenja lica. Ako ste tek počeli s kemijskim pilingom, počnite s jednom tjedno i postupno povećavajte.


Serum


Zahvaljujući visokoj koncentraciji aktivnih sastojaka, serumi su alat koji se ne smije podcijeniti u borbi protiv dosadnih tragova prištića.


Serum s vitaminom C pokazao se posebno učinkovitim jer vitamin ne samo da štiti od utjecaja okoline i preranog starenja kože, već također inhibira sintezu pigmenta, što znači da smeđi tragovi prištića nestaju. 


Primjena: Utapkajte serum u kožu svako jutro i večer nakon čišćenja lica.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Skincare.com by L’Oréal (@skincare)Krema


Nakon seruma dolazi krema, a to pravilo vrijedi i za tretman tragova prištića. Za to postoje posebni proizvodi koji koriste aktivne sastojke poput tiamidola, kojične kiseline ili hidrokinona kako bi ispravili ton kože i posvijetlili tragove prištića.


Ovisno o tome koliko je jaka pigmentacija vaše kože, trebali biste koristiti veću ili manju dozu proizvoda – najbolje je potražiti savjet dermatologa.


Cinkova mast


Cink je posebno popularan sastojak u liječenju prištića i akni zbog svojih protuupalnih svojstava. Nije bez razloga cinkova mast jedan od najboljih domaćih lijekova za nečistoće.


Njome se ne ublažava samo akutna upala, već i njezini ostaci jer pomoću cinka novi ožiljci lakše i brže zacjeljuju, što znači da tkivo ne potamni previše. 


Primjena: nanesite cinkovu mast samo na zahvaćena područja. Ako želite tretirati velike diskoloracije ili ožiljke od prištića ili akni, bolje je koristiti laganu kremu ili emulziju s cinkom.


UV zaštita


Zaštita od sunca glavna je i krajnja njega kože u svako godišnje doba.


Ne samo da štiti kožu od preranog starenja (a time i od bora i pigmentacijskih mrlja), već i sprječava da postojeći tragovi prištića i stari ožiljci postanu još tamniji. Isto vrijedi i za svježe zacijeljene prištiće.