Održivo

Kako sušiti začinsko bilje? Donosimo jednostavne savjete

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

To je izvrstan je način uživanja u kvalitetnom začinskom bilju u bilo koje doba godine

Mnogi će se složiti da je začinsko bilje najukusnije svježe, no ponekad nemamo prostora niti uvjeta za uzgoj začinskog bilja pa je ukusna i alternativna opcija sušeno.


Sušenje začinskog bilja izvrstan je način uživanja u kvalitetnom začinskom bilju u bilo koje doba godine, te je praksa sušenja ujedno i dobar način uštede novca.


Donosimo jednostavne savjete za sušenje i čuvanje začinskog bilja tako da u ukusnim začinima možete uživati u svakom dijelu godine!


Vješanje bilja


Vješanje začinskog bilja najčešći je način njegovog sušenja. Ono što je tada potrebno napraviti je objesiti bilje naopako, zavezano za stabljike.


Male busene zavežite koncem ili jutenom špagom oko stabljika te bilje objesite u tamnoj, hladnoj i suhoj prostoriji. Ako nemate mračnu prostoriju, zamotajte bilje u novine ili papir kako biste ga zaštitili od svjetla.


Biljkama može trebati i do nekoliko tjedana da se potpuno osuše, te će to na kraju ovisiti o razini vlažnosti i temperaturi.


Polaganje bilja na ravnu površinu


Neke biljke ne mogu se objesiti kako bi se sušile, poput lišća ili cvjetova .


Tada je idealno rasporediti biljke na kuhinjsku krpu ili papirnati ubrus, te ih pokriti drugom kuhinjskom krpom ili papirnatim ručnikom što će spriječiti prašinu padne na bilje.


Lišće i cvijeće ostavite sušiti nekoliko tjedana, što će dakako i u ovom slučaju ovisiti o temperaturi zraka i razini vlage.


Sušenje u dehidratoru


Dehidratori su još jedna opcija sušenja začinskog bilja, te ih je potrebno sušiti oko četiri sata. Trajanje i potrebna temperatura će ovisiti o vrsti biljke.


Čuvanje sušenog začinskog bilja


Osušene biljke najbolje je čuvati u staklenim posudicama ili teglicama. Idealni uvjeti su hladna i suha mjesta, daleko od sunčeve svjetlosti. Osušene biljke mogu se čuvati neograničeno dugo, no imajte na umu da sušeno bilje s vremenom gubi svoje hranjive tvari i jačinu okusa.