PITANJE ČITATELJA

Kako presaditi biljku slonova noga?

Jelena Sedlak

Foto: iStock

Foto: iStock

Jako je dugovječna, živi i više od sto godina, lagana je za uzgoj, a vrlo je dekorativna.Kako se presađuje palma zvana slonova noga?, pita naša čitateljica Ksenija Dinjaški iz Rijeke.


Biljka slonova noga (Beaucarnea recurvata) ili nolina, potiče iz Meksika i spada u sukulente, a ne u palme, premda njeni listovi podsjećaju na palmine. Jako je dugovječna, živi i više od sto godina, lagana je za uzgoj, a vrlo je dekorativna.


Kako je u donjem dijelu stabla proširena i podsjeća na slonovu nogu, po njoj je i dobila ime. U prirodi dostiže visinu do 5 m, ali je u sobnom uzgoju niža od 1,5 m. Jedan od najvećih primjeraka, visok 8 m i širok 3 m, živi u Španjolskoj i star je oko 300 godina.
Nolina u prirodi naseljava pustinjske krajeve, pa joj odgovara topla klima i sunčan položaj. No, ako biljka nije navikla na sunce, treba je privikavati vrlo postupno. Dobro će uspijevati i u polusjeni. Zimu može prezimiti na mjestu na kojem se temperatura neće spustiti ispod 10 stupnjeva.


Slonova noga čuva vodu u stablu, pa je ne treba prečesto zalijevati. Zimi je dovoljno zaliti je jednom u dva tjedna, a ljeti jednom tjedno, ali i tada samo ako je zemlja potpuno suha. U podlošku ne smije ostati vode, jer bi mogla početi trunuti, zapamtite, riječ je o sukulentu.


Ako lišće požuti, a stablo omekša, novi listovi mijenjaju boju a vrhovi listova poprimaju smeđu boju, nolinu presadite u novu posudu sa suhom zemljom, odrežite joj vrh i dio koji je omekšao, pa je premažite voćarskim voskom i uskoro će izrasti novi listovi. I kiša joj može naštetiti, kao i velika vlaga u zraku. Ova biljka i inače traži dobru drenažu zemlje.


Nolina može patiti i od pretjerane suše, a to se manifestira sušenjem najstarijih listova (hrskavi su na dodir i svijetlo smeđe – bež boje). Uz to, ako krenu klonuti donji, najstariji listovi, dok su novi, gornji listovi uspravni, također je jedan od znakova da našoj nolini treba vode.


Presađuje se svake dvije do tri godine, čim korijenje počne viriti iz posude, najbolje u rano proljeće i u kakvu široku, a plitku posudu, može i u keramičku, samo za broj veću od prethodne. Najbolji supstrat je onaj sastavljen od mješavine ilovače, pijeska i treseta, u odnosu 2-2-1. Biljke stare desetak godina presađuju se vrlo rijetko. Ukoliko ste tek kupili vašu nolinu i donijeli je kući, nemojte je presađivati. Tek kupljenu nolinu nije potrebno presaditi, barem ne jedno godinu dana. Stavite je na dobro osvijetljeno mjesto i pustite je da se prilagodi vašoj okolini. Gnojidba je potrebna od svibnja do rujna. Da bi biljka bila bujnija, povremeno joj odstranite stare listove otkidanjem uz istodobno okretanje i povlačenje nadolje.


Slonova noga jako sporo raste, a starije biljke su prilično skupe. Najbolje je odmah procijeniti koliko veliku biljku želite imati, pa odmah takvu i kupiti jer će vam jako dugo ostati jednako velika. Rast će joj listovi i bočne stabljike iz kojih rastu sami listovi, ali deblo kao deblo neće rasti. To je zato što se najčešće prodaje odrezano deblo iz kojega zatim niču bočne grane. Što više ima bočnih izdanaka, to je biljka bolja.


Ako u prostoriji s nolinom žive i mačke ili psi, oni mogu doći u napast da grickaju njene listove, pa pripazite da ne ostanete s biljkom bez listova.