Produktivni u 4 zida

Kako ostati motiviran ako radite od kuće? Imamo 9 savjeta

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Ako želite ostati motivirani dok radite od kuće, morate ukloniti sve veće smetnjeRad od kuće može biti težak. S Netflixom na dohvat ruke i svim zanimljivostima koje vam kućne udobnosti pružaju na dohvat ruke. Nije ni čudo što se mnogi od poduzetnika trude ostati motivirani dok rade od kuće.


No, dobra je vijest da svijet od lockdowna sasvim solidno funkcionira na daljinu. Toliko se toga može raditi od kuće, a da pritom držite fokus. Stoga danas dijelimo 9 načina da ostanete motivirani dok radite od kuće!


Uklonite smetnje


Ako želite ostati motivirani dok radite od kuće, morate ukloniti sve veće smetnje. Smetnje su ono što će vas spriječiti da se usredotočite na svoj posao, a kako smo svi već iskusili u nekom ili drugom trenutku, smetnje vrlo dobro odvraćaju pažnju. Dakle, da biste ušli u taj motivirani način razmišljanja, morate ukloniti te smetnje iz svoje blizine. Jeste li serijski Instagram scroller? Stavite telefon u drugu sobu. Provjeravate li Facebook svakih 5 minuta? Preuzmite alat koji blokira određene web stranice s vašeg računala na zadani broj sati dnevno.


Rad s glazbom
Rad s glazbom u pozadini fenomenalan je način da vas motivirate. Za neke ljude, rad s glazbom prigušuje svaku buku u glavi, gotovo ih odvodeći u meditativni prostor. Pruža trenutnu jasnoću. Glazba koja mnogima najbolje funkcionira je instrumentalna, ali ono što je važno je staviti sve što vas može odvesti u “zonu”. Zato stavite slušalice, pojačajte pjesmu i koncentrirajte se.


Spojite zabavne zadatke s onima koji su vam manje dragi


Čak i najbolji poslovi imaju svoje dosadne dijelove. Kako biste ostali motivirani, pokušajte spojiti dosadne zadatke s onima koji su zabavniji. Počinjući s nečim zabavnim, mozak prelazi u način rada, tako da ste do trenutka kad morate obaviti taj dosadni zadatak već kinetički na potezu. A kad završite s tim dosadnim zadatkom, očekujete nešto zabavno!


Postavite male ciljeve


Ideje velike slike su sjajne, ali bez manjih, probavljivih ciljeva, može biti lako izgubiti trag svom krajnjem cilju. Dobro je postavljati mini ciljeve jer svaki mini cilj postaje pobjeda za sebe. Tako ćete se na kraju osjećati mnogo uspješnije i uzbuđenije nastaviti kad budete mogli sami sebi postaviti prekretnice. Dodatni bodovi ako kreirate popis obaveza. Križanje stavki s popisa je tako zadovoljavajuće!


Često pravite pauze


Uzmite puno pauza. Naš mozak nije sjajan u tjeranju na stalni rad; potreban je prostor za disanje i probavu. Radite sat vremena, zatim ustanite na 5 minuta, skuhajte  kavu ili pojedite nešto. Mozak se može rashladiti, a kad istekne tih 5 minuta, osjećat ćete se mnogo spremnije da se vratite svom poslu nego što se snađete sa sve manje energije i motivacije.


Preoblikujte nepoželjne zadatke


Jedan od načina na koji možete riješiti zadatke koje manje volite je razmišljanje o tome na pozitivan način. Ako ne volite brojeve, možda će vam rješavanje računovodstvenih zadataka ili statistike pomoći da vidite koliko vam je posao dobro išao u proteklo vrijeme. Dakle, umjesto “uf, moram napisati šest računa”, pomislite “ako uspijem riješiti sve svoje fakture, moći ću vidjeti koliki mi je prihod u mjesecu!”


Nagradite sebe


Ovo je u osnovi verzija za odrasle “ako završite s povrćem, možete jesti desert”. Jer budimo iskreni, kad dođe do toga, ponekad se moramo ponašati kao mala djeca. Na primjer, ako imate posebno nemotiviran dan, kažite si “ako završiš ovaj zadatak u roku od sat vremena, možeš pogledati epizodu te TV serije koju voliš.”


Povećajte broj otkucaja srca (osobito ujutro)


Vježbanje ujutro pomaže motivaciji za ostatak dana. U danima kad ujutro ne vježbate, primijetit ćete da vam je um trom i ogorčen. A danima kad to radite, posao se čini dvostruko lakšim. Učinite nešto kako biste ujutro ubrzali rad srca, bilo da to znači 50 čučnjeva ili potpunu rutinu HIIT-a.


Postavite plan za taj dan


Početak dana s planom odličan je način za motiviranje i mapiranje onoga što slijedi. Imate zadani broj zadataka za izvršavanje i točno znate što trebate učiniti za taj dan, korake koje morate poduzeti da biste ih dovršili. Kad god se osjećam preopterećeno ili besciljno, zaista pomaže da pročitate ono što trebate dovršiti za taj dan.


Još bolje, sastavljanje popisa, čak i ako se radi o malim zadacima, i njihovo provjeravanje pomaže vam da se osjećate kao da radite neke stvari i idete naprijed, čak i ako se radi o malim stvarima poput “ažuriranja kalendara” i slično do kraja dana možete jasno vidjeti što ste učinili (ili niste!) i postaviti plan za sljedeći dan.