Kako odabrati?

Kako odabrati je li za vas idealniji ljubimac pas ili mačka? Postavite si ova pitanja

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Navike, raspoloživi prostor, ritmovi života i slobodno vrijeme bitni parametri.Psi i mačke su vrlo popularni kućni ljubimci za sve one koji žele primiti četveronožnog prijatelja u svoj dom, ali prije nego li ga uzmete morate dobro razmisliti. Navike, raspoloživi prostor, ritmovi života i slobodno vrijeme koje možete posvetiti pridošlici svakako su važni parametri.


Suočeni s dilemom pas ili mačka?


Mnogi, međutim, dopuštaju da ih vodi impuls trenutka, dok je potrebno pažljivo procijeniti bitne razlike između ove dvije vrste, budući da naše analogije s jednom ili drugom također ovise o njima. Očito je da su psi i mačke vrlo različite osobnosti i naravi, no neka istraživanja su pokazala da karakter onih koji se spremaju odabrati kućnog ljubimca također igra temeljnu ulogu.


Istraživači i psiholozi s najprestižnijih svjetskih sveučilišta također su se posvetili ovoj temi. Nedavno istraživanje Sveučilišta Wisconsin, na primjer, pratilo je karakter i psihološke profile onih koji biraju mačku ili psa, utvrđujući da:


  • oni koji biraju mačku za kućnog ljubimca obično su antikonformisti, povučeni, rezervirani i ljubitelji udobnosti i dobre hrane.
  • oni koji preferiraju psa obično vole prirodu, aktivnosti i druženje na otvorenom, avanturu i obično se bave sportom.


Naravno, izbor između pasa i mačaka također uvelike ovisi o mjestu u kojem živite: pas zasigurno ima drugačije potrebe od mačke i tjelesna vježba koju zahtijeva nametnut će vrlo specifična pravila. Malo je vjerojatno da će mačka imati iste probleme.


Ljubitelji pasa zaklet će se da su odaniji, privrženiji i umiljatiji od mačaka. Oni koji preferiraju mačke, s druge strane, tvrdit će da su mačke inteligentnije i spremne pružiti ljubav na neočekivan način.


Prednosti mačaka


Naravno, svatko može imati svoje mišljenje o naklonosti mačaka i pasa, no neke od tipičnih osobina mačaka su neosporne. Neodlučni, odnosno oni koji još nisu shvatili jesu li više pseći ili mačji tipovi, mogu pročitati slijedeće redove.


 


  • Jeftinije ih je održavati: to smo već istaknuli. Između određene hrane, pribora i posjeta veterinaru, pas košta puno više od mačke koja manje jede, živi kod kuće i manje je vjerojatno da će se razboljeti.

 


  • Mačke su prijemčivije od pasa: imaju finiji njuh i sluh i razlikuju predmete, oblike i boje iz daljine. Zbog toga su općenito uvijek budne i na oprezu. Čak i kada spavaju nikada se u potpunosti ne prepuste snu.

 


  • Tiše su i diskretnije – značajka koja nam može puno reći o odabiru između mačaka i pasa. Uz neke iznimke, mačke su tiše i manje nametljive. Ne laju, ne razbijaju predmete o koje se sudaraju i ne prave probleme ako imamo goste u kući.

 


  • Čišće su: još jedan temeljni parametar za one koji moraju odabrati kućnog ljubimca. Mačke same brinu o svojoj higijeni i prave su čiste “nakaze”. Istina je da se s mačkom kod kuće morate opremiti sa mačjim WC-om koji ćete morati sami čistiti, no istina je i da će psu u tom pogledu trebati puno više pažnje nego mački.

 


  • Ne moraju izlaziti van: tko zbog posla ili fizičke nesposobnosti ne može psu osigurati redovite izlaske, morat će se nužno odlučiti za mačića jer mu, za razliku od psa, ne trebaju šetnje ili trčanje kako bi zadovoljio svoje potrebe.

Prednosti pasa


Kako stara poslovica kaže, pas je čovjekov najbolji prijatelj i nema dragocjenijeg blaga od prijateljstva. Evo glavnih prednosti psa kao kućnog ljubimca.


  • Dobar je za vaše zdravlje: ako ste sportski tip, ljubitelj hodanja ili samo želite početi više uživati u slobodnom vremenu, pas je ono što vam treba. Nekoliko znanstvenih istraživanja pokazalo je da je pas kod kuće plus za dobrobit i zdravlje cijele obitelji.

 


  • Simbioza koja se stvara između vlasnika i psa je jedinstvena i posebna. Pseće društvo svakako ide na ruku onima koji imaju problema sa socijalizacijom ili onima koji vode prilično usamljeni život. Nije slučajno da se mnoge pasmine pasa preporučuju za terapiju kućnim ljubimcima.

 


  • Oni s malom djecom u obitelji poželjeti će dobrodošlicu psu. Postoji mnogo pasmina pasa prikladnih za djecu, ali općenito pas može naučiti našu djecu osjećaju odgovornosti.