
Foto Pexels
Kava koju zagrijavamo na štednjaku sadrži magnezij i kalij, bitne za rast
povezane vijesti
Svakog jutra popijemo šalicu kave kako bismo dobili onaj energetski poticaj potreban kako bi se suočili s ostatkom dana, ali ako “natjeramo naše biljke da piju” kavu, hoćemo li postići isti rezultat?
Korištenje kave kao gnojiva svakako nije nova ideja: pomislite samo na talog kave koji se koristi za stvaranje plodnog i hranjivim tvarima bogatog tla, a to je zato što talog kave sadrži dušik, važnu komponentu za uzgoj biljaka.
Prednosti kave za njegu biljaka
Kava koju zagrijavamo na štednjaku sadrži magnezij i kalij, elemente neophodne za rast biljaka.
Naravno, ne možemo koristiti kavu koju pijemo sa šećerom, s malo mlijeka ili čak s malo vrhnja.
Šećer nije toliko tvar koja šteti biljci, nego su vrhnje i mlijeko najštetnije tvari za biljke. Dakle, ako želite koristiti kavu za zalijevanje biljaka, ne zaboravite je prvo razrijediti s malo vode.
Važno je znati da naše biljke najbolje rastu uz kiseli pH (točnije od 5,8 do 7 ). Kava već ima pH između 5,2 i 6,9 , tako da dodavanje vode iz slavine (koja umjesto toga ima pH veći od 7 ) može povećati kiselost tla.
Ono što ćete, dakle, morati učiniti je pustiti kavu da se ohladi i zatim je razrijediti hladnom vodom iz slavine (manje-više istom količinom kave). Nakon toga možete zalijevati sve biljke koje vole malo kiselije tlo, uključujući:
- azaleje
- ciklame
- hortenziju
- gardeniju
- zumbul
- alou
- ruže
- begonije
Zalijevajte razrijeđenom kavom kao što biste to učinili s običnom vodom iz slavine. Međutim, nemojte ju koristiti za zalijevanje biljaka koje ne vole kiselo tlo.
Upamtite da ne zalijevate uvijek kavom – biljke će se razboljeti ili umrijeti ako tlo postane previše kiselo.
Požutjelo lišće može biti znak previše kiseline u tlu, u tom slučaju prestanite zalijevati kavom i nastavite s presađivanjem biljaka.
Razrijeđena kava dodaje dovoljno organskog gnojiva za poticanje aktivnijih, zdravijih biljaka.