Iskoristite one zrele!

Kada poželite desert, isprobajte crnu tortu od banane

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Idealne je za one tužne banane što vas osuđuju iz zdjele s voćem...

Želite znati kako iskoristiti prezrele banane?


Recept Nigela Slatera s BBC-a za kruh od banana s komadićima čokolade je pravo rješenje za situaciju kada vas iz zdjele za voće gledaju banane na umoru, a vi nemate pojma što bi s njima.


Sastojci


  • 175 g neslanog maslaca, omekšanog
  • 175 g šećera (pola svijetlog muscovada, pola zlatnog kristala)
  • 75 g lješnjaka
  • 2 jaja iz slobodnog uzgoja
  • 175 g brašna s praškom za pecivo
  • 2 vrlo zrele banane (ukupne težine oko 250 g)
  • kap ekstrakta vanilije
  • 175 g kvalitetnih komadića tamne ili mliječne čokolade
  • malo demerara šećera

Priprema


Zagrijte pećnicu na 170°C s ventilatorom. Obložite dno i stranice kalupa za kruh dimenzija 20×12 cm papirom za pečenje.


Miksajte maslac i šećere dok ne postanu svijetli i boje kave. To se najbolje postiže u mikseru za hranu.


Tostirajte lješnjake, protrljajte ih u kuhinjskoj krpi da im se ukloni kožica, a zatim ih prilično sitno sameljite.


Polako dodajte jaja smjesi maslaca i šećera, zatim umiješajte tostirane mljevene lješnjake i brašno s praškom za pecivo.


Ogulite banane i nasjeckajte ih na male komadiće. Lagano umiješajte ekstrakt vanilije, banane i čokoladne mrvice u smjesu za kolač, lagano okrećući i pazeći da ne promiješate previše.


Žlicom stavite smjesu za kolač u pripremljeni kalup za kruh. Pospite s malo demerara šećera.


Pecite između oko sat vremena, prekrivši kolač folijom ako vrh počne prebrzo tamniti.