
Foto: iStock
Idealne je za one tužne banane što vas osuđuju iz zdjele s voćem...
povezane vijesti
Želite znati kako iskoristiti prezrele banane?
Recept Nigela Slatera s BBC-a za kruh od banana s komadićima čokolade je pravo rješenje za situaciju kada vas iz zdjele za voće gledaju banane na umoru, a vi nemate pojma što bi s njima.
Sastojci
- 175 g neslanog maslaca, omekšanog
- 175 g šećera (pola svijetlog muscovada, pola zlatnog kristala)
- 75 g lješnjaka
- 2 jaja iz slobodnog uzgoja
- 175 g brašna s praškom za pecivo
- 2 vrlo zrele banane (ukupne težine oko 250 g)
- kap ekstrakta vanilije
- 175 g kvalitetnih komadića tamne ili mliječne čokolade
- malo demerara šećera
Priprema
Zagrijte pećnicu na 170°C s ventilatorom. Obložite dno i stranice kalupa za kruh dimenzija 20×12 cm papirom za pečenje.
Miksajte maslac i šećere dok ne postanu svijetli i boje kave. To se najbolje postiže u mikseru za hranu.
Tostirajte lješnjake, protrljajte ih u kuhinjskoj krpi da im se ukloni kožica, a zatim ih prilično sitno sameljite.
Polako dodajte jaja smjesi maslaca i šećera, zatim umiješajte tostirane mljevene lješnjake i brašno s praškom za pecivo.
Ogulite banane i nasjeckajte ih na male komadiće. Lagano umiješajte ekstrakt vanilije, banane i čokoladne mrvice u smjesu za kolač, lagano okrećući i pazeći da ne promiješate previše.
Žlicom stavite smjesu za kolač u pripremljeni kalup za kruh. Pospite s malo demerara šećera.
Pecite između oko sat vremena, prekrivši kolač folijom ako vrh počne prebrzo tamniti.