PITANJE ČITATELJA

Kada i kako orezati oleandar?

Jelena Sedlak

Foto: iStock

Foto: iStock

Orezuje se krajem ljeta ili u ranu jesen, a nikako u listopadu ili kasnije.Molio bih odgovor na pitanje kada se orezuje oleandar posađen u vrtu i kako? – pita naš čitatelj iz Krka.
Gotovo svaki vrtlar u svojoj okućnici želi imati oleandar. Jednostavno zato što dugo i prekrasno cvjeta u divnim bojama, a uz to i opojno miriše, pa se lako zaboravlja činjenica da je riječ o otrovnoj biljci. Zato oprez, i koristite rukavice ili često perite ruke pri radu s oleandrom, naročito kada ga se orezuje.


Rezidba oleandra treba biti usmjerena na razvoj drvenaste i bogato razgranate osnove. Paralelno s rastom u visinu i širinu, grm neće izgorjeti odozdo, jer novi izbojci niču iz matičnjaka. Orezuje se krajem ljeta ili u ranu jesen, a nikako u listopadu ili kasnije jer bi tada biljka teže podnijela zimu. Ovim orezivanjem treba odstraniti osušene grane i oblikovati biljku, a ono joj neće omesti cvjetanje jer je biljka već precvjetala.


Kako bi oleandar što ljepše i što više cvjetao, mora imati jake grane. Zato nemojte pretjerivati. Orežite samo kratke dijelove na vrhovima grana kako bi grane oleandra ostale jake i zdrave. Kao dodatak središnjem izdanku, odaberite sedam do deset najperspektivnijih prizemnih izbojaka kao okvir. Skratite sve ostale izbojke iz korjenove kuglice u razini tla.

Bolje vrijeme za rezanje je ipak u proljeće, neposredno prije početka novog rasta. I tada treba izrezati mrtve grane koje rastu unatrag ili rastu prema unutra, te one preduge do neposredno iznad sljedećeg pupa ili zdrave rozete lišća. Uklonite i grane koje su blizu tla. Prilikom rezanja, imajte na umu da oleandar cvjeta početkom ljeta na pupoljcima koje je stvorio prethodne godine. Umjeren pristup orezivanju trebao bi poštedjeti prezimljene pupoljke. Oleandrima starijim od šest godina odrežite 2 do 3 najstarija prizemna izdanka u podnožju. Prizemni izdanak ostaje vitalan i cvjeta 5 do 8 godina. Kontinuirano pomlađivanje prorjeđivanjem najstarijih prizemnih izbojaka započinje najranije u šestoj godini.


No, nemojte odrezati sve izbojke u blizini tla.


Tijekom ljeta orezujte uvele cvjetove. Redovito obrezivanje i umjerena rezidba sprečavaju oleandar u iscrpljujućem procesu stvaranja sjemena i plodova. Umjesto toga, biljka se usredotočuje na proizvodnju novih pupova i cvjetova do jeseni.


Želite li pomladiti staru biljku koja ima izdužene i gole grane, najbolje je to učiniti u rano proljeće, čim započne pupanje. Nakon što ste uklonili osušene grane, smanjite preostale izbojke na 10 do 30 centimetara. Ali, imajte na umu da će radikalnim pomlađivanjem izostati cvjetanje predstojeće sezone.


Iako oleandar potječe iz mediteranskih krajeva, pa bi se pretpostavilo da mu tijekom čitave godine godi toplina, ipak nije tako, no ne može preživjeti ni zimu s temperaturama manjim od -7 stupnjeva Celzijevih. Ono što mu ipak godi kada je posađen u vrtu je velika količina svjetlosti i relativno hladno vrijeme.