Pozitivno razmišljanje

Kada vas je netko posljednji put pitao jeste li sretni? Evo 4 načina kako se osjećati zaista dobro

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Kad se osjećate loše, osvrnite se na svoj popis zahvalnosti kako biste se osjećali bolje.Sreća je sjajan cilj koji imate, a to je nešto na čemu ćete morati raditi svaki dan. Biti sretan nije nešto što postignete, to je niz odluka koje donosite svaki dan.


Započnite s njegovanjem pozitivnosti u svom životu i živite svoj život na način koji vama odgovara. Uz to, provodite vrijeme s pozitivnim ljudima, povezujte se s drugima i održavajte zdravo tijelo i duh.


Međutim, imajte na umu da mentalne bolesti poput depresije mogu otežati sreću bez stručnog liječenja.


Foto: Pixabay


Stvaranje pozitivnog načina razmišljanja
Izrazite zahvalnost za dobre stvari u vašem životu. Biti zahvalan za stvari koje imate može vam promijeniti život. Pomaže vam da se usredotočite na ono što dobro ide, tako da ćete manje vjerojatno osjećati depresiju u svom životu. Odvojite 1-2 minute da uživate u pozitivnim trenucima, piše Wikihow. Uz to, zahvalite ljudima kada čine lijepe stvari za vas.


Vodite dnevnik zahvalnosti ili navedite 3-5 stvari na kojima ste zahvalni svakog dana.


Na popisu zahvalnosti mogu se naći “moja mačka”, “posao koji volim”, “najbolji prijatelj kojeg mogu nazvati bilo kad”, “ugodan krevet” i “dobra hrana”. Kad se osjećate loše, osvrnite se na svoj popis zahvalnosti kako biste se osjećali bolje.


Foto: Andrea Piacquadio, Pexels


Zamijenite negativne misli pozitivnim samo-govorom


Negativne misli mogu otežati osjećaj sreće, ali možete ih promijeniti. Kad primijetite negativne misli, osporite ih. Zatim zamijenite misao pozitivnom ili neutralnom mišlju.


Recimo da se uhvatite kako mislite: “Tako sam ružna.” Mogli biste zamijeniti ovu misao s: “Ne mogu biti ružna jer je svatko lijep na svoj način” ili “Jedinstvena sam, i to me čini lijepom.”


Koristite pozitivne tvrdnje poput: “Mogu to učiniti”  ili “Ako pokušam, već sam uspješan.”


Savjet: Razgovarajte sa sobom na isti način na koji biste razgovarali sa svojim najboljim prijateljem. Na primjer, ako je vaš prijatelj zabrljao prezentaciju na poslu, vjerojatno biste rekli nešto poput: „Te se stvari ponekad događaju. Bit ćeš bolji u sljedećoj prezentaciji.”


Foto: Pexels


Komplimentirajte si barem jednom dnevno


Usredotočite se na ono što radite dajući si redovite komplimente. Istaknite svoje najbolje osobine, proslavite svoje talente i prepoznajte svoja postignuća. To će vam pomoći da pozitivno razmišljate o sebi.


Recite: “Ova mi odjeća stoji sjajno”, “Napravio sam nevjerojatan posao”, “Tako sjajno pišem” ili “Volim što sam tako suosjećajan”.


Prestanite se uspoređivati s drugim ljudima


Svatko je na svom putu, pa je prema vama nepravedno mjeriti svoj napredak gledajući što su drugi postigli. Ne brinite što drugi ljudi rade. Umjesto toga, usporedite se s onim gdje ste bili u prošlosti. To će vam pomoći da vidite kako napredujete.


Na primjer, ne brinite ako se čini da su svi vaši prijatelji postigli više u svojoj karijeri. Doći će vaše vrijeme. Umjesto toga, usporedite svoj napredak s prošlom godinom.