Štetni utjecaj

Kad ovo pročitate, više nećete spavati s mobitelom koji se puni na noćnom ormariću

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Kada se vaš mobitel puni, on oslobađa jače elektromagnetsko polje od uobičajenogPunjenje telefona u blizini vašeg kreveta može pogoršati tegobe poput nesanice ili destabilizirati vaš metabolizam.


Kada se spremate na spavanje i birate hoćete li sa sobom ponijeti svoj pametni telefon – i možda ga staviti na punjenje – trebali biste ga ostaviti u drugoj prostoriji, pogotovo ako je utičnica u koju biste uključili telefon vrlo blizu vašeg kreveta.


Problem s korištenjem pametnog telefona je taj što plavo svjetlo koje emitira negativno utječe na proizvodnju melatonina u vašem tijelu.
Osim što je prirodni antioksidans, melatonin pomaže regulirati i sagorijevati određene vrste tjelesne masti te regulirati obrasce spavanja. Disfunkcija u proizvodnji ove molekule stoga ima ozbiljne posljedice na opću dobrobit vašeg tijela.


U isto vrijeme, vaš omiljeni uređaj je proizvođač elektromagnetskih polja. Ako pametni telefon u prosjeku proizvodi 2,3 milligaussa (mG), dok se puni, raste na 3,4 mG.


Na našu sreću, kako se udaljenost povećava, vrijednost se smanjuje i stoga nam omogućuje strateški položaj mobilnog telefona pod punjenjem. Elektromagnetska polja negativno utječu na vaš metabolizam.


Odmaranje u potpuno mračnom okruženju s niskom elektromagnetnošću čini naš san kvalitetnijim i otklanja nastanak (ili pogoršanje) poremećaja kao što su nesanica, dijabetes i pretilost.


Istraživanje objavljeno u časopisu Polse One, potvrđuje ove pretpostavke o plavom svjetlu uređaja: očito bi to izravno ometalo metabolizam glukoze i pospanost općenito kod odraslih.


Iako možda mislite da žrtvovanje nekoliko sati sna neće previše negativno utjecati na vaš život, istina je da mnogi čimbenici ovise o kvaliteti vašeg sna, uključujući vaše mentalno zdravlje.


Loš san može uzrokovati nervozu, tjeskobu i pogoršati depresiju.


Kao što vidite, briga o ovom aspektu vašeg svakodnevnog života ključna je za produktivnost i izbjegavanje otežanog ustajanja ujutro.


Iz tih razloga trebali biste izbjegavati punjenje mobitela u blizini kreveta kada idete spavati.