Gdje za vikend?

Znate li da u Istri postoji napušteni grad Dvigrad oko kojeg kruži legenda o zakopanom gusarskom blagu?

Mija Dropuljić

Foto: Mija Dropuljić

Foto: Mija Dropuljić

Ako se nalazite u Istri jedna od obaveznih atrakcija jest Dvigrad, napušteni grad duhovaVjerojatno ste oduvijek maštali da se upustite u avanturu života uz bok s Indiana Jonesom u potrazi za davno izgubljenim gusarskim blagom? Naravno, tajna mapa će vas odvesti ni manje ni više nego do nekog davno napuštenog grada pustih ulica i devastiranih kuća.


Indianu Jonesa vam možda ne možemo obećati, kao niti uspješno iskopavanje blaga, ali vam možemo obećati izvrstan izlet do istarska atrakcije Dvigrad. I da, Dvigrad je već odavno napušten. I da, oko njega kruži legenda o zakopanom gusarskom blagu. Ali krenimo od početka. 

Za razliku od brojnih ruševina Dvigrad je poseban po tome što on nije srušen nekom vojnom silom nego je napušten i tako prepušten prirodi. Ovo područje Istre je bilo naseljeno od prapovijesti, a u povijesnim izvorima se Dvigrad, koji označava dva dijela grada Moncastell i Castel Parentin, se prvi put spominje krajem 9. Stoljeća.


Danas je očuvan tek Moncastell koji je dokaz koliko je nekoć bio važan ovaj srednjovjekovni grad. Nažalost, krajem 15. stoljeća dolazi do epidemije kuge, kasnije malarije, a to sve utječe na drastično smanjivanje broja stanovnika.


Ostaju živjeti tek najsiromašnije obitelji, a kada se crkva sv. Sofije prebacuje u Kanfanar, dolazi do potpunog napuštanja ovog grada. Danas Dvigrad možete posjetiti besplatno i uživo vidjeti dvostruke obrambene zidove, gradska vrata, ostatke od preko 200 izdanja, ulice, stepenice, a na samom vrhu nalaze se ruševine crkve sv. Sofije. 


Dvigrad je napušten već stoljećima, što ga je učinilo idealnim mjestom za pohranu blaga. Naime, ako je vjerovati legendi zloglasni britanski gusar Henry Morgan je u bijegu stigao sve do Limskog zaljeva i pronašao napušteni grad duhova u kojem je sakrio svo svoje blago koje je stekao pljačkanjem Paname.


Legenda također tvrdi kako je ovaj poznati gusar ostatak svog života proveo u blizini Dvigrada i to u mjesto koji i dan danas nosi naziv po njemu – M(o)rgani. Vjerovali ili ne u legende, Dvigrad je definitivno mjesto koje trebate posjetiti. Još uvijek nije toliko razvikan među turistima stoga možda budete te sreće i posve sami istražite njegove napuštene ulice. A tko zna, možda na njima uočite i trag koji će vas odvesti do zakopanog gusarskog blaga. 


FOTO: Mija Dropuljić