Efikasna metoda

Jeste li sigurni da znate pravilno oprati voće i povrće?

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Evo vrlo jednostavnog i brzog, jeftinog i potpuno organskog načina da ih dobro očistite

Iako pranje običnom vodom može puno učiniti, dodavanjem nekoliko doza kiseline (primjerice limuna i octa) moguće je dobiti otopinu s visokom dezinfekcijskom moći.


Evo vrlo jednostavnog i brzog, jeftinog i potpuno organskog načina da dobro očistite bilo koju vrstu voća i povrća.


Većina vas gotovo sigurno već ima sve što vam treba u smočnici!


Možda se pitate: “Je li to sve?” Zaista da. To je upravo ono što je potrebno:


  • 1/4 šalice jabučnog octa
  • 1 velika šaka soli
  • voda (za punjenje sudopera)

Priprema: Napunite sudoper vodom (ali ne pretjerano: još uvijek morate staviti svoje voće i povrće!) i dodajte sol.


Promiješajte vodu kako biste bili sigurni da se sol otopila i dodajte jabučni ocat.


Sada uronite voće (i/ili povrće) koje želite oprati i temeljito miješajte oko minutu.


Ostavite sve u vodi još minutu (može i dulje, ovisno o količini) pa pustite da voda iscuri. Na kraju sve isperite svježom vodom.


Koje su prednosti pranja voća i povrća ovom metodom?


Uklanja prljavštinu i insekte. Osim toga, ocat pomaže u ubijanju spora plijesni koje se mogu naći na nekoj hrani.


Na ovaj način hrana će duže stajati u hladnjaku, a klice i bakterije će biti uklonjene bez oštećenja hrane.


Naposljetku, sol, čije su dobrobiti slične onima octa, pomaže u održavanju svježine i prirodnog okusa vašeg voća ili povrća.