Australsko istraživanje

Jedete li previše soli? Vaše bi kosti mogle biti pune rupa

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Prehrana bogata solju mogla bi uzrokovati da tijelo nagriza vlastite kosti

Višak soli u prehrani opasan je ne samo zato što uzrokuje hipertenziju i srčani udar, već i zato što može nagrizati kosti iznutra ispunjavajući ih rupama.


Prehrana bogata solju mogla bi uzrokovati da tijelo nagriza vlastite kosti, ostavljajući ih sa rupama poput švicarskog sira.


To je ne tako ružičasto stajalište nekih australskih istraživača, prema kojem, ako dnevno konzumiramo gotovo dvostruko više od preporučene količine soli, dolazi do negativnih posljedica.


I dok je utvrđeno da previše soli u najmanju ruku dovodi do hipertenzije, u laboratoriju Baker Heart and Diabetes Institute u Sydneyu, tim profesora Andrewa Murphyja odlučio je potražiti drugdje kako bi vidio što sol zapravo može učiniti.


Nagrizanje kostiju, povezano s djelovanjem pretjerano aktivnih imunoloških stanica zbog soli, moglo bi biti povezano s istim mehanizmima koji dovode do visokog krvnog tlaka i srčanog udara.


U praksi, u laboratoriju, istraživači su vidjeli da su pretjerano aktivne imunološke stanice, koje su prekomjerno narasle zbog izlaganja visokim razinama soli, nagrizle koštano tkivo.


Kosti nisu čvrste. Sastoje se od koštanih stanica, s matičnim stanicama koje imaju zadatak proizvoditi nove krvne stanice. Kada imunološke stanice počnu nagrizati kost, matične stanice se slobodno šire ”, objašnjavaju znanstvenici. Tada počinju proizvoditi mnogo bijelih krvnih stanica, koje mogu začepiti krvne žile i povisiti krvni tlak.


Do sada malo poznat proces koji, međutim, može pomoći u razumijevanju zašto prehrana s visokim udjelom soli uzrokuje srčani udar.


Međutim, mora se reći da je ova australsko istraživanje samo preliminarni rezultat koji još nije objavljen i da će biti potvrđen dubljim istraživanjima.