Imamo recept

Jedan od slatkih aduta francuske kuhinje zasigurno su kolačići Madeleine

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Prvi se put spominju u kuharici 1755. godine aa možemo pretpostaviti da su Madeleines već tada bili jako popularni.Uz jutarnju kavu, na obiteljskim okupljanjima, uz bakine tople razgovore, Francuzima posebno mjesto zauzimaju ove slastice. Uz to što su posebno ukusne i mirisne, njihova dekorativnost, s vremenom je osvojila zaljubljenike u lijepo iz cijelog svijeta.


Opisao ih je Proust u Potrazi za izgubljenim vremenom, bile su unikatna dekoracija na stolovima u brojnim filmovima, a Instagram ih je posljednjih godina ponovno stavio u fokus.


Prvi se put spominju u kuharici 1755. godine aa možemo pretpostaviti da su Madeleines već tada bili jako popularni.
Ove pahuljaste zlatne spužve s ljuskastim dnom oduševljavaju do današnjih dana. Zbog toga smo odlučili podijeliti recept s vama, u nadi da ćete izaći u potragu za vlastitom epizodom Madeleine, stvoriti nježne uspomene i dijeliti ih s prijateljima i obitelji dugi niz godina.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Sastojci


  • 120 g šećera
  • 120 g jaja (oko 2)
  • 45 ml mlijeka
  • 150 g brašna
  • 6 g praška za pecivo
  • 165 g maslaca, otopljenog

Priprema


Zagrijte pećnicu na 230 ° C. Umutite jaja i šećer. Dodajte brašno, prašak za pecivo, mlijeko i otopljeni maslac.


Ostavite da se odmori. (Madeleine tijesto može se pripremiti i dan ranije). Premažite svoje kalupe za Madeleine maslacem, a zatim pospite brašno odozgo. Napunite svaki kalup Madeleine tijestom dok se ne napune 2/3. Prebacite u pećnicu. Pecite 3 minute na 230 ° C. Kad se “kvrga” pojavi na površini Madeleine, spustite temperaturu na 200 ° C. Kad Madeleines počnu dobivati lijepu zlatno smeđu boju, izvadite ih iz pećnice, odmah i ostavite da se ohlade