"Slatka kuharica"

Iznimna slastičarka Petra Jelenić: “Mak me više puta raznježio, razljutio, a bogami i izbio mi zrak iz pluća”

Siniša Pavić

Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

A zašto mak, objasnila je Jelenić s puno emocija, mrvom prkosa i enormnom količinom ljubavi prema poslu kojim se bavi.Brojni ljubitelji vrhunskih slastica što ih rade vješte ruke Petre Jelenić imaju zašto zadovoljno trljati ruke. Ova iznimna slastičarka, lice znano s malih ekrana gdje nas je kroz emisiju HRT-a »Slatka kuharica« vodila kroz slatki svijet Lijepe Naše, pokrenula je web shop zahvaljujući kojem nikad lakše nije bilo naručiti nadaleko znane Petrine macaronse.


Projekt se zove Petra i Mak. Gazi on, gazi ona, tamo gdje je onomad stala slastičaricna »Mak na konac« pred kojom se usred metropole zbog dobra kolača znalo i u redovima čekati. A zašto mak, objasnila je Jelenić s puno emocija, mrvom prkosa i enormnom količinom ljubavi prema poslu kojim se bavi.


– Moja opsesija makom nije od jučer. Mak mi nije samo jako ukusna namirnica, već i svojevrsni vremeplov u razne faze mog života. Lijepe i neprežaljene i možda malo manje lijepe. Mak me više puta raznježio, razljutio, a bogami i izbio mi zrak iz pluća. Prati me u stopu, ili sam samo tako ‘zabrijala’. No, što je tu je. Petra prati mak i mak prati Petru.

Veli, da ima sina zvao bi se Mak, a da ima kćer našla bi neku izvedenicu istog imena. I da, nisu za nju, priznaje, kolači samo posao, već istinski uživa u stvaranju, mirisima, okusima. Samo, priznaje treba od toga i živjeti. I zato, dok ne bude slastičarnice, bit će web shop svemu usprkos, koroni ponajprije.


– Korona nas je sve šutnula nogom i svima izbila zrak iz pluća. No, kako kažu; noga u guzicu je korak naprijed. Pa da vidimo ima li istine u tome.


U moru svega lošeg što nam je ova godina udijelila eto tako i jedne dobre, slatke vijesti, reklo bi se koroni u inat. Macaronsi Petre Jelenić su na dohvat ruke, a čini se da će to biti tek početak jedne veće priče. Inače, kako to piše na stranici Petraimak.com, navodno je Katarina Medici donijela macaronse iz Italije u Francusku, da bi te skromne suhe školjkice od badema evoluirale u svjetski poznatu slasticu. Macaronsi od pistacije, čokolade, vanilije, crnog ribiza, lješnjaka, malina te limuna, maka i meda, sve bez umjetnih boja, aroma i aditiva.