Beauty trendovi

Ne brijete se ispod pazuha? To ima iznenađujuće zdravstvene prednosti

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Trendovi oko zadržavanja ili uklanjanja dlačica na tijelu mijenjaju se tijekom vremenaPrije modernih pogodnosti poput tuširanja, brijanje dlaka s tijela smatralo se načinom ublažavanja tjelesnih mirisa, infekcija i štetnika. Imao je i kulturno značenje, osobito s time što su drevni Egipćani obrijana tijela povezivali s čistoćom i višom klasom. Sada je, međutim, brijanje dlaka na tijelu isključivo estetski izbor, a neki počinju pažljivije ispitivati. To je zato što, iako svi spolovi imaju dlake na tijelu, samo su žene pod pritiskom da se obriju. Obrijano tijelo idealno je za žensku ljepotu desetljećima, ali to ga ne čini zdravim, ili najljepšim načinom održavanja našeg tijela.


Prije nego što se pozabavite zdravstvenim blagodatima održavanja dlaka ispod pazuha u prirodnom stanju, važno je prepoznati i nadamo se početi se raspadati koliko duboko stoje naše misli, mišljenja i strahovi oko dlaka na tijelu. Brijanje je kulturološki fenomen koji provode oni koji postavljaju i slijede standarde ljepote. Nekoliko zdravstvenih blagodati koje će vam pomoći da preispitate brijanje ispod pazuha, piše Byrdie.


Čimbenik rizika


Najočitije je da ćete ne brijanjem ispod ruku ukloniti dermatološke probleme koji mogu proizaći iz toga: urasle dlake, opekline od žileta, osip i iritacija. Uz to, ti mali ubodi i posjekotine od brijanja mogu dovesti do infekcija, čiji se potencijal umanjuje ako se to ne učini.


Lakše trenje
Nebrijanje smanjuje kontaktno trenje kože o kožu, što znači da kada radite aktivnosti koje uključuju pokret ruku, poput trčanja ili hodanja, mnogo je manja vjerojatnost da će vaša koža biti iritirana trenjem. To može dovesti do manje problema s kožom poput osipa i urastanja dlačica.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Feromoni


Opće je poznato da naši prirodni mirisi igraju ulogu kod privlačenja; samo pomislite kako se netko može učiniti kao da je stvoren za vas u aplikaciji za upoznavanje, ali uživo se ne dogodi nikakva kemija. Pristajemo ili ne pristajemo na druge djelomično na temelju toga kako naša tijela reagiraju na njihov miris, a taj miris uzrokuju feromoni. Studija je pokazala da prirodni feromoni naših partnera, koji se emitiraju ispod ruku bez dezodoransa, čine da se osjećamo smirenije i manje pod stresom.


U daljnjem primjeru za koji se pretpostavlja da dlake na tijelu postoji samo na muškarcima, studija je pokazala da muški feromon izlučen znojem ispod pazuha zvan androstadienone povećava spolnu želju. To ne znači da se feromoni koje žene emitiraju ispod ruku ponašaju drugačije; to samo znači da predmet još nije proučen. Razumljivo je da, budući da ženska tijela imaju feromone baš kao i muška, žene vjerojatno imaju kemikalije sličnih svojstava.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Kemija


Puno se govori o aluminiju i raku dojke, ali tvrdnja da aluminij u antiperspirantima dovodi do povećane stope raka dojke još uvijek nije dokazana. Međutim, bez obzira koje kemikalije stavite pod ruke, apsorbirat ćete veći postotak njih kada nanesete dezodorans i / ili antiperspirant nakon što ste se upravo obrijali. Stopa povećanja može se činiti neznatnom, sa skokom od 0,01% do 0,06%, ali to je šestostruki porast izloženosti kemikalijama.


Pored toga, dokazana je korelacija između upotrebe aluminijskog antiperspiranta, brijanja i starosti raka dojke, zaključujući da upotreba dezodoransa na obijane pazuhe može igrati ulogu u raku dojke. Potrebna su dodatna istraživanja, ali ovaj preliminarni zaključak može biti dovoljan da pod brijanjem malo razmislite ako ste ljubitelj antiperspiranata. Još uvijek imate rezervu prema neobrijanimpazusima? Evo nekoliko ohrabrujućih činjenica o tome da se ne brijete  ispod ruku.


Nećete namirisati ništa gore: brijanje dlaka pod pazuhom spašava od strašnog tjelesnog mirisa, ali to jednostavno nije istina. Znanost je otkrila da je utjecaj brijanja na miris u najboljem slučaju minimalan.


Nećete se više znojiti: Slično kao i ideja da neobrijani pazusi mirišu manje lijepo od obrijanih, ili da brijanje pomaže da se manje znojimo. Brijali pazuhe ili ne, to nema utjecaja na to koliko se znojimo.