Jačaju kosti

Iznenađujuća svojstva datulja: korisne su za zdravlje i bogate mineralnim solima

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Njihov sadržaj organskog sumpora pomaže protiv sezonskih alergija

Pulpa datulje je vrlo bogata mineralnim solima, posebno magnezijem, ali i željezom, kalijem, cinkom, kalcijem, manganom i fosforom.


S druge strane, sadržaj vitamina je skromniji. Konkretno, tu su vitamini B skupine.


Datulje su vrlo kalorične: porcija od 100 g, što odgovara količini od desetak datulja, ima oko 270 kcal.


Njihov visok sadržaj kalorija čini ih idealnom hranom za konzumaciju u energetskim dijetama ili u situacijama umora ili slabosti.


Zbog toga se preporučuju u prehrani sportaša ili osoba koje se bave zahtjevnijim tjelesnim aktivnostima.


Ograničena je, međutim, koncentracija proteina i masti.


Svojstva datulja: dobrobiti za zdravlje


Zahvaljujući prisutnosti mineralnih soli poput kalija i magnezija, datulje potiču ravnotežu tekućina u tijelu i štite kardiovaskularni sustav.


Također su bogate fosforom koji je uglavnom poznat po tome što pomaže u radu mozga.


Općenito, visoka koncentracija minerala čini datulje izvrsnim prirodnim dodacima prehrani.


U ljekovita svojstva ovih plodova treba ubrojiti i protuupalno djelovanje, kako za dišne ​​puteve – preporučuje se primjerice kod prehlada – tako i za upale crijeva.


Protiv zatvora


Često se povezuju s blagim laksativnim svojstvima pa ih tako često jedu ljudi koji pate od zatvora.


Da biste bolje iskoristili ova svojstva, preporuča se namočiti neke datulje u vodi preko noći i konzumirati ih ujutro, kada se pretvore u meku i sirupastu tvar.


Njihov sadržaj vlakana važan je za promicanje zdravog pražnjenja crijeva i prolaska hrane kroz crijevni trakt.


Jačaju kosti


Prisutnost mineralnih soli ( magnezija, željeza, kalija, cinka, kalcija, mangana i fosfora ) čini datulje važnim saveznikom u borbi protiv bolnih i iscrpljujućih bolesti kao što je osteoporoza.


Kao što znate, kosti s godinama postupno slabe, pa datulje mogu biti korisne za suzbijanje utjecaja vremena.


Djeluju protiv anemije


Koncentracija mineralnih soli, a posebice željeza u datuljama čini ih savršenim dodatkom prehrani za osobe koje pate od anemije.


Visoka razina željeza u ovom voću uravnotežuje intrinzični nedostatak željeza kod anemičnih pacijenata, povećava energiju i snagu te ublažava osjećaj umora.


Protiv alergija


Jedan od najzanimljivijih aspekata datulja je njihov sadržaj organskog sumpora.


Relativno je čest element u hrani, ali ima niz korisnih zdravstvenih prednosti, uključujući smanjenje alergijskih reakcija i sezonskih alergija.


Ublažite proljev


Kalij sadržan u datuljama i njihova laka probavljivost čine ih također prikladnima za osobe koje pate od kroničnog proljeva.


Topiva vlakna koja sadrže još su jedan razlog zašto datulje mogu biti korisne u ublažavanju proljeva, osiguravanju veće količine stolice i promicanju normalnog, zdravog funkcioniranja sustava za izlučivanje.


Za zdravlje živčanog sustava


Vitamini i kalij prisutni u datuljama također pomažu u očuvanju zdravlja i funkcionalnosti živčanog sustava.