Ispitanici jednoglasni

Istraživanje potvrdilo da su muškarci koji se šminkaju – atraktivniji

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Muškarci se povijesno gledamo šminkaju već stoljećimaPovijesno gledano, muškarci koji se šminkaju nisu nikakva novost. Osim što su se nekoć muškarci šminkali, oni su nosili i visoke pete.


Trend šminkanja postaje i danas sve popularniji, a čini se kako se poput žena i našminkani muškarci smatraju atraktivnijima. 


Najnovije istraživanje, koje je objavljeno u Plos One, provedeno na Franklin & Marshall Collegeu u Sjedinjenim Američkim Državama.
U njemu je sudjelovalo 200 ispitanika koji su trebali procijeniti atraktivnosti 40 muškaraca od jedan do 10. 


Kako Tag24 piše, istraživanje nije koristilo 40 različitih muškaraca nego 20 muškaraca koji su prikazani jednom sa šminkom i jednom bez.


Prvo izdanje je predstavljamo muškarca u suptilno našminkanom izdanju, dok je drugo prikazalo istu osobu, ali potpuno bez make upa. 


“Otkrili smo da se muško lice, koje je decentno našminkano, smatrano atraktivnijim nego ono bez šminke”, objasnila je jedna od autorica studije dr. Carloga Batres. 


U nastavku je istaknula kako je to jednako vrijedilo i za žene i muškarce koji su ocjenjivali dotične osobe. 


Dok je šminkanje normalna pojava u holivudskom svijetu, u svakodnevnom životu je ono i dalje svojevrsna tabu tema. No, to nije uvijek bilo tako. 


Egipćani su pomoću šminke naglašavali svoje oči, dok su Rimljani preferirali korištenje rumenila. U elizabetanskoj Engleskoj su plemići pak šminkali svoje lice otrovnom mješavinom od octa i olova.