Gdje za vikend?

Istražite puteve Julesa Vernea u gradu Pazinu

Mija Dropuljić

Foto: Mija Dropuljić

Foto: Mija Dropuljić

Pazin je pun legendi o zatvorenim grofovima i divovimaVjerojatno ne postoji osoba koja u svom djetinjstvu nije u rukama držala barem jednu od mnogobrojnih i uzbudljivih avantura poznatog pisca Julesa Vernea. Pisao je romane za djecu i odrasle, a smatra se i pionirom znanstvene fantastike. 


“Put u središte Zemlje”, “20.000 milja pod morem” i “Put oko svijeta u 80 dana” su Verneovi najpoznatiji književni naslovi. Ako ste veliki obožavatelj ovog intrigantnog pisca, onda nipošto ne smijete propustiti posjetiti istarski grad Pazin.


Sigurno se pitate kakve veze ima Jules Verne i Pazin? Velike. Naime, radnja jedne njegove knjige se odvija upravo u Pazinu


Foto: Mija Dropuljić Pazin skriva brojne legende iz davnina
Radnja romana naslova “Mathias Sandorf”, nastao u sklopu književnikove serije romana Neobična putovanja, odvija se u Pazinskoj jami i pazinskom Kaštelu.


Knjiga je objavljena 1885. godine, a prati avanture grofa Mathiasa Sandorfa, Stjepana Bathoryja i Ladislava Zathmara koji u Trstu 1867. planiraju urotu za osamostaljenje Mađarske od Austro-ugarske.


Urota ne teče glatko te austrougarska policija uhićuje zavjerenike te iz nakon optužbe za urotu zatvara u pazinski Kaštel gdje čekaju pogubljenje.


Jules Verne ne bi bilo Jules Verne da priča tu završava. Sandorf i Bathory uspijevaju pobjeći – spuštaju se niz litice Pazinske jame u ponor. Na deblu ih nosi bujica Pazinčice i nakon šest sati stižu na površinu Limskog kanala. No, nećemo vam ovdje otkriti cijelu knjigu, treba nešto ostaviti i za čitanje.


Foto: Mija Dropuljić
Ulaznica za pazinski Kaštel iznosi 25 kn


Jules Verne veoma vjerno opisuje ova dvije pazinske atrakcije, no razočarat će vas činjenica da on osobno nikad nije boravio u Pazinu. Kako bi oživio avanture poznatog grofa koristio se opisima brojnih putopisaca koje je očarao Pazin i njegova tajnovita jama. 


Pazinski kaštel i Pazinska jama i danas djeluju tajnovito, bajkovito i zovu na istraživanje. Ubrajaju se u glavne atrakcije ovog istarskog grada i svakako ih vrijedi posjetiti.


Kaštel je malen, no unatoč tome obiluje zanimljivim sadržajem od kojeg je dio i interaktivan. U sklopu Kaštela se nalazi i izložbeni prostor gdje se odvijaju razne izložbe.


U Kaštelu možete posjetiti i zatvor i probuditi svoju maštu u stilu Julesa Vernea. Kaštel je otvoren svaki dan, izuzev ponedjeljka, a ulaznica iznosi 25 kuna. 


Foto: Mija Dropuljić
U Kaštelu možete posjetiti i zatvor


Foto: Mija Dropuljić
U Kaštelu možete istražiti brojne izložbe


Nakon što posjetite Kaštel, uputite se do mosta koji se nalazi par minuta niže otkuda se pruža divan pogled na Kaštel, dio Pazina, ali i na Pazinsku jamu i zip line koji vodi preko nje.


Samu jamu možete posjetiti uz prethodnu rezervaciju, izlet traje oko dva i pol sata tijekom kojeg ćete istražiti brojne skrivene kutke i doznati štošta toga o životu u jami.


Cijena ulaznice iznosi 230 kn za odrasle i 190 kn za djecu, a tura uključuje dva iskusna vodiča speleologa, kacige i rasvjetu. Do same jame se pak možete prošetati poučnom stazom dužine 1.300 m. 


Zanimljivo je da Pazinčica u podzemlju ispod razine Pazina stvara dva jezera koji u slučaju jakih i dugotrajnih kiša Pazinsku jamu pretvaraju jezero. 


Foto: Mija Dropuljić
Kaštel je otvoren sve dane osim ponedjeljka


Foto: iStock
Prema legendi div Dragonja je stvorio veliki ponor


Nije Jules Verne jedini koji je stvorio legendu oko pazinskog Kaštela i Pazinske jame. Priča govori kako je sjeverni dio Istre od davnina bio pun jezera dok je južnijem dijelu nedostajalo vode.


Stoga su ljudi zamolili diva Dragonju za pomoć. Trebao je prokopati kanale i proširiti vodu po Istri. On je izorao dva kanala i tako stvorio rijeku Dragonju i Mirnu koju je nazvao po svojoj ženi.


Uslijedio je kanal ispod pazinskog Kaštela, no legenda kaže kako mu se s prozora rugala žena pazinskog kapetana, komentirajući mu da preplitko ore.


On je prestao kopati, voda je počela puniti pazinsku kotlinu, a sve je završilo poplavom Pazina. Stanovnici Pazina su vapili za pomoć te se div Dragonja smilovao. Udario je nogom o tlo, zemlja se urušila uz buku i tako je nastala ogromna rupa ispod Kaštela koja je progutala vodu – stvorena je Pazinčica. 


Pazin je grad legendi, avantura i skrivenih kutaka koji samo čeka da ga istražite. U ovom zanimljivom istarskom gradiću otputujte u neka druga vremena i otkrijte svoju avanturističku stranu.