Baileys ili votka?

Isprobajte dvije verzije Dalgona kave s alkoholom i učinite vikend još ljepšim

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Uživajte u odmoru i malim radostima uz kremastu Dalgonu u koju ćete umiješati nekoliko kapi omiljenog, aromatičnog alkoholnog pića i pretvorite dane pred sobom u festival hedonizma.



Omiljeno piće na Internetu u osnovi je tučena kava napravljena od samo četiri sastojka: instant kave, šećera, vode i mlijeko. Popularnost fotogenične Dalgona kave ne jenjava ni mjesecima nakon što se proslavila na Instagramu i TikToku. Sada su na redu njena nova, obogaćena izdanja. Za vas smo pronašli zanimljiva rješenja za vikend.


Uživajte u odmoru i malim radostima uz kremastu Dalgonu u koju ćete umiješati nekoliko kapi omiljenog, aromatičnog alkoholnog pića i pretvorite dane pred sobom u festival hedonizma.


Za osnovnu verziju o kojoj već vjerojatno sve znate, donosimo mali podsjetnik.




Izvadite posudu za miješanje.


Dodajte 2 žlice instant kave, 2 žlice šećera i 2 žlice vruće vode. Ako želite napraviti dodatne porcije, samo držite sve proporcije jednake.


Za brze rezultate koristite pjenjač  dok smjesa ne postane lagana i pahuljasta. Možete to učiniti ručno, ali trebat će vam najmanje 15 minuta.


Ovisno o vašoj želji, možete ili zagrijati mlijeko ili hladno mlijeko sipati ravno u čašu (opcije bez laktoze su u redu). Zatim na vrh nanesite veću količinu tučenog vrhnja.


Voila.


No, alkohol će dalgona kavi dodati poseban zaokret. Evo nekoliko različitih načina za piće, a zahvalit ćete nam kasnije.


Isprobajte Dalgona kavu inspiriranu Baileysom


Slijedite sve korake za osnovnu verziju i nakon što vaša pjena bude pripremljena, evo što dalje činiti…


Dodajte hladno mlijeko u vrč za miješanje napola napunjen ledom. Dodajte viski ili Bourbon, Baileys Irish Cream i nekoliko kapi ekstrakta vanilije. Dobro promiješajte.


Sipajte u dvije male čaše preko leda procijenivši otprilike ¾  da se omogući prostor za kavu.


Žlicom obilno izmutite smjesu preko mlijeka. Pospite čokoladom ili laganim prahom od mljevenog cimeta ili muškatnog oraščića.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Ili zamijenite Baileys za votku i kakao


Trebat će vam (za dvije porcije):


  • 2 žlice espresso praha – ili možete koristiti obične granule kave
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2 žlice tople vode
  • 200 ml mlijeka
  • Krema od 50 ml
  • Votka od 75 ml – ili liker od kave savršeno bi djelovao
  • Štapić vanilije (po želji)
  • Zrna kave i kakao za ukrašavanje

Priprema:


Kombinirajte prva tri sastojka u velikoj zdjeli i pomoću električne pjenjače tucite dok se ne stvore kruti vrhovi.


Uzmite mlijeko, vrhnje, vaniliju i votku u shaker s puno leda i protresite da se sjedine.


Smjesu mlijeka ulijte u čašu preko leda i prelijte tučenom kavom.


Ukrasite zrnima kave i kakao prahom.