Netflixova serija

Nitko više ne pije Dalgona kavu. Sada svi žele isprobati Dalgona cookies

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Za izradu ovih popularnih keksića potrebno je svega dva sastojka



Dalgona kava je obilježila prošlu godinu. Ta vrsta kave je jednostavno bila posvuda. Bilo je teško otvoriti društvene mreže da na svojem “feedu” ne ugledamo barem jednu fotku ove popularne kave. No, trendovi dođu i odu, pa tako je i Dalgona završila svoju putanju popularnosti. Sada su svi ludi za takozvanim Dalgona cookiesima, odnosno keksićima. 


Jeste li zapravo znali da je Dalgona kava dobila svoj naziv prema koreanskim keksima? Dalgona keksići, kao i sama kava, potječu iz Koreje. Sami naziv u originalu “dalguna” zapravo u prijevodu znači “slatko je”. 


Vjerojatno ste pretpostavljali kako u kekse ide mješavina za kavu, no griješite. U Dalgona keksiće idu samo dva sastojka. 




Ono što ove kekse čine tako posebnim nisu ta dva sastojka nego razlog zbog čega su u Koreji popularni. Naime, oni se koriste u dječjoj koreanskog igri “Ppopgi”. Cilj igre je iz keksa izrezati oblik, poput zvijezde ili trokuta, bez da cookie pukne. 


Igrica je trenutno u trendingu na društvenim mrežama pod #dalgonacandychallenge. Razlog je jednostavan – pojavljuje se popularnog Netflix seriji “Squid Game”.


FOTO: iStock
Keksiće je popularizirala Netflixova serija


Sastojci: 


  • 1 ½ jušna žlica bijelog ili smeđeg šećera
  • Prstohvat praška za pecivo (1/16 čajne žlice)

Priprema: 


  1. Šećer dodajte u lončić i zagrijte ga na srednjoj temperaturi. Kada se šećer na rubovima počinje dobiti, pomiješajte ga. Činite to sve dok se šećer ne otopi. 
  2. Ostavite da se kratko ohladi. Dodajte prašak za pecivo i dobro promiješajte. Smjesa će se početi pjeniti. Smjesu možete u par navrata vratiti na zagrijan štednjak. Pripazite, smjesa ne smije zagorjeti. S miješanjem ste gotovi nakon što smjesa poprimi karamel boju. 
  3. Na pleh za pečenje stavite papir za pečenje na koji ćete razliti smjesu i oblikovati krugove. S predmetom ravne plohe dodatno zgnječite smjesu. 
  4. Ostavite da se ohladi, odvojite od papira, zaigrajte igru ili samo uživajte u slatkome.