Dunje se beru u listopadu i studenom.

Iskoristite sezonu – donosimo savjete kako napraviti fini pekmez od dunja

Life

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Pekmez od dunja i marmelada od dunja ukusni su kao namazi na kruhu, u palačinkama ili pak na tostu uz domaći maslacDunja je voće koje podsjeća na spoj jabuke Zlatni Delišes i kruške, a kada se skuha poprimi crvenu boju. Plod dunje bogat je vitaminima i mineralima, sadrži vitamin C, B1,B2, niacin, kalcij, magnezij, bakar, natrij, cink i željezo. Osim toga, bogata je i vlaknima koja su ključna za našu probavu.


Dunje se beru u listopadu i studenom. Kada birate koju ćete dunju ubrati ili kupiti pomirišite dno ploda. Trebala bi imati jak cvjetni miris.


Pekmez od dunja sa želinom lako se priprema, a ne sadrži mnogo šećera. Najteži dio izrade pekmeza je guljenje dunja koje znaju biti tvrde, pa savjetujemo da kod branja ili kupnje dunja birate one mekše. Preporučujemo da pekmez od dunja poslužite uz tostirani kruh i nasjeckane orahe.
Ako kod kuće imate jabuke i dunje možete napraviti pekmez od dunja i jabuka. Ovaj pekmez se može koristiti i za zaslađivanje umaka od vrhnja koji se poslužuje uz meso ili povrće.


Ako radite pekmez od dunja koje su domaće i neprskane te ako ih pečete u pećnici savjetujemo da ih ne gulite. Naime, kora dunje sadrži pektin – prirodnu želatinu koja će zgusnuti pekmez.


Sve recepte pronađite na Krenizdravo.hr