SAD

Influenceri dijele opasne recepte za baby formule: Stručnjaci upozoravaju da je to loše za dojenčad

S.M.

Foto: iStock

Foto: iStock

Dok traje nestašica mlijeka za one najmanje, društvenim se mrežama šire ne baš korisne informacije.Sjedinjene Američke Države trenutno su u problemima zbog nestašice baby formule. Riječ je o hrani za dojenčad odnosno formulama za mliječne pripravke koje je sve manje na tamnošnjem tržištu, a očajni roditelji su u potrazi za odgovorima kako nadomjestiti hranu bebama kada ne mogu pronaći formulu.


Na društvenim se mrežama pojavio trend iz kojeg je vidljivo da mnogi influenceri preporučuju tzv. “uradi sam” recepte za pravljenje formula kod kuće.


Američke službe povezane s hranom, ali i one s pedijatrima, upozoravaju da se ovaj trend i recepti ne bi trebali pratiti jer je to potencijalno opasno za dojenčad.
U vijestima je sve više beba koje su hospitalizirane zbog konzumacije formula koje su nastale ili iz kućne radinosti ili su razrijeđene.


Na TikToku je recept u kojem su neki od sastojaka za formulu industrijska konoplja, alge i datulje, pregledan više od deset tisuća puta, a u komentarima mnogi pitaju kako bebi u prehranu uvrstiti alge, ako beba to još nikada nije probala.


Jedna TikTokerica snimila je i video u kojem drži novorođenče i objašnjava da formulu izrađuje sama. Jedan od sastojaka za izradu je sirovo mlijeko za koje stručnjaci upozoravaju da nije prilagođeno bebama.


Video koji predlaže miks “nezaslađenog kondenziranog mlijeka”, kukuruznog sirupa, vitamina za bebe i distilirane vode, pregledan je gotovo 900 tisuća puta.


Stručnjaci kažu da je riječ o igranju s vatrom, tvrdeći da čak ako i formula kućne radinosti ima sve potrebne nutrijente, mogli bi se pojaviti drugi problemi zbog njihove mješavine, ali i zato što neki od sastojaka nisu dovoljno sterilni za bebe, piše Rolling Stone.


Allie Seckel, stručna tehničarka specijalizirana za hranjenje novorođenčadi, kaže da samostalno pravljenje formula nije dobra ideja.


“Novorođenče ima vrlo specifične potrebe. Nema mogućnosti da se repliciraju originalne formule s onima kod kuće jer one originalne imaju 29 nutrijenata i to njih 9 u najjačoj dozi. Tu su još i problemi sa sterilnošću i bakterijskom zarazom”, kaže za spomenuti medij.


Mnogi su komentirali kako su recepti stari te da su se bebe “nekada njima hranile”, prije izuma modernijih formula.


No, Carla Cevasco, profesorica američkih studija na Sveučilištu Rutgers te povjesničarka na ovu temu, nedavno je objasnila da su mnoge bebe koje nisu dojene, umirale jer su druge opcije bile nesigurne ili nutritivno manjkave.


“Ljudima uvijek treba alternativa za dojenje, a praktički su tek odnedavno te alternative i sigurne”, objavila je na svom Twitteru.