Children of the 90s

Imate višak kilograma? Možda je krivac za to vaš djed, ako je imao ovu nezdravu naviku

S.M.

Foto: iStock

Foto: iStock

Znanstvenici su višak kilograma povezali s navikom starijih predaka.

Istraživanje poduzeto od strane zdravstvenog projekta The Children of the 90s objašnjava da unuke djedova koji su pušili cigarete u dobi do trinaest godina, imaju veći postotak masnog tkiva.


Iza istraživanja stoji Sveučilište Bristol, a uključeno je više od 14 tisuća ljudi.
Vodeća autorica studije Jean Golding kaže da kod muških potomaka nisu primijećene poveznice.


U istraživanju je sudjelovalo više od 14 tisuća trudnica 1991. i 19992. godine, a pratilo se zdravlje i razvoj roditelja te djece kroz generacije.


Prethodna istraživanja iz 2014. godine otkrila su da sinovi očeva koji su počeli pušiti prije puberteta (do jedanaeste godine), imali veći postotak masnog tkiva, ali ne i njihove kćerke.


Stoga je zanimljiva ova studija čija se analiza posvetila još ranijoj generaciji te prikupila nove podatke.
“Prvo, izlaganje mladih muškaraca određenim supstancama prije puberteta ima efekt na generacije koje ga slijede. Drugo, jedan od razloga zašto su djeca postala pretila možda nije toliko povezan s njihovom trenutnom prehranom i vježbanjem već načinom života njihovi predaka”, kaže Golding, a prenosi BBC.


Istraživanje je dokazalo veći postotak tjelesne masti kod žena čiji su djedovi ili pradjedovi (s očeve strane) počeli pušiti prije trinaeste godine u usporedbi s precima koji su s pušenjem započeli nakon te dobi.


Autori studije dodaju da će za potvrdu ovih opažanja i rezultata biti potrebna dodatna istraživanja.