Istraživanje

Imate problema sa spavanjem? Ove boje za zidove pomažu da lakše utonete u san

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Svaka boja donosi vam poseban ugođaj.Boje utječu na naše raspoloženje, pa čak i na san, a želite li mirnije spavati, evo kojim bojama trebate ukrasiti svoju spavaću sobu!


Naime, pojedina istraživanja su pokazala da ljudi koji spavaju u sobama uređenim u pastelnim nijansama spavaju u prosjeku 7 sati i 50 minuta svake noći, a što je, gledano u strogom smislu, nekakav minimum da biste se dobro odmorili i bili spremni za nove radne pobjede.


Doista, pastelne nijanse su boje koje osiguravaju miran san. Svaka boja donosi vam poseban ugođaj. Primjerice zagasito žuta ili bež pomažu u stvaranju opuštajućeg i spokojnog okruženja, dok zelena budi pozitivnost i optimizam. Narančasta i srebrna potiču opuštanje mišića, dajući osjećaj sigurnosti.
Također, zidovi obojeni u svijetlo plavu jamče dulji i mirniji san. Stoga se čini da plava i azurna boja imaju blagotvoran učinak na kvalitetu ljudskog odmora, kao i na srce i krvni tlak.


 


Sve nijanse bež boje imaju blagotvornu funkciju


Jedna od, očima najugodnijih boja, je zapravo ona kojom je obojen proljetni travnjak, dajući nam osjećaj spokoja, puneći nas optimizmom i opuštenošću i to u tolikoj mjeri da se čini jednim od od najboljih izbora za ukrašavanje spavaće sobe. Umirujuća zelena je izvrstan izbor za zidove sobe, ali i za namještaj.


Blijedožuta nijansa ima također sposobnost smirivanja, otklanjanja svakodnevno nakupljenog stresa i uznemirenosti. Osim toga, njezina prednost je i u tome što nam prostor izgleda širi i otvoreniji, sa daleko više svjetlosti. Soba postaje mirno i sigurno utočište u kojem možete spavati i odmoriti se. Alternativa žutom zidu je namještaj, primjerice deke, jastuci, prostirke – čak i detalji u toj boji pomažu u opuštanju i pružanju spokoja.


Sve nijanse bež boje imaju blagotvornu funkciju za naše tijelo i um. Od najtamnijih do najsvjetlijih nijansi, bež boje pružaju blagostanje i psihofizičku udobnost, dajući nam toliko potrebnu relaksaciju nakon užurbanog dana.


Pitate se koje boje bi trebalo izbjegavati u spavaćoj sobi jer unose nemir i čine vas još nervoznijima i napetima. Da biste mirno spavali, dobro je izbjegavati bijele i smeđe boje koje više asociraju na ured, dok siva, čak i ako se radi o namještaju i posteljini, također negativno utječe na naše raspoloženje.


Ipak, “najgore” boje su svakako crvena i ljubičasta, čiji ih intenzitet čini manje prikladnima za prostoriju koja se koristi za odmor jer su moćne i djeluju stimulirajuće.