Interesantno

Imate otečene i teške noge? Za početak, ne bacajte sjemenke ovog voća

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Ponekad su težina i otekline popraćeni trncimaNije neuobičajeno da patite od oticanja i osjećaja težine u nogama, posebno ako vodite sjedilački način života ili provodite previše sati stojeći ili sjedeći na poslu.


Ponekad su težina i otekline popraćeni trncima ili manifestacijama koje također mogu biti vrlo bolne.


No, ako se ne radi o ozbiljnoj patologiji, ove probleme možete ublažiti jednostavnom konzumacijom sjemenki i kožice grožđa, razlog više da ih jedete, a ne da ih odbacite.
Grožđe, naime, ima dugu povijest ljekovite namjene još od stare Grčke, a čak su i njegove sjemenke sitne, ali bogate blagotvornim svojstvima za opće zdravlje organizma.


Isto tako, njegova kožica, koja se često odbacuje, zapravo je koncentrat antioksidansa.


Sjemenke grožđa i koža te otekline u nogama


Kao što se i očekivalo, sjemenke i kožica grožđa bogate su korisnim svojstvima. Prije svega, sadrže flavonoide, tvari poznate po svom antioksidativnom djelovanju koje se mogu suprotstaviti štetnosti slobodnih radikala i oksidativnom stresu našeg tijela.


Nadalje, flavonoidi štite od preranog starenja i potiču pravilno funkcioniranje organizma, štiteći srce i mozak, pospješujući cirkulaciju te osiguravajući analgetska i protuupalna svojstva.


Stoga konzumacija hrane bogate flavonoidima poput sjemenki i kožice grožđa, omogućuje vam mlađu kožu, zdraviju kosu i bolji izgled, ali i dulje zdravlje.


Osim toga, sjemenke i kožica grožđa također su poznati po svojim svojstvima razrjeđivanja krvi, pa bi njihova konzumacija mogla poboljšati zdravlje mozga i krvnih žila.


Na taj način, protuupalno djelovanje, u kombinaciji s antioksidativnim i fluidizirajućim djelovanjem, također može zaštititi od nastanka neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti, kao i smanjiti rizik od tumora.


Međutim, sjemenke i koža grožđa mogu spriječiti oticanje i težinu u nogama zahvaljujući prisutnosti proantocijanidina, klase polifenola koji se prirodno nalaze u biljkama.


Ova komponenta sadržana u sjemenkama i kožici grožđa može smanjiti oticanje nogu.


To je potvrdilo i istraživanje provedeno s ciljem procjene učinkovitosti uzimanja ekstrakta sjemenki grožđa na oticanje nogu kod zdravih Japanki dok su sjedile.


Žene su promatrane 14 dana, zadržavajući produljeni sjedeći položaj 6 sati nakon primjene ekstrakta sjemenki grožđa ili placeba.


Iz provedenih analiza pokazalo se da je rastezanje volumena nogu, povećanje tjelesne izvanstanične tekućine i tekućine nogu značajno potisnuto u skupinama žena koje su uzimale ekstrakt sjemenki grožđa, potvrđujući njegovu inhibitornu moć oticanja nogu.