Laka priprema

Imamo recept za neodoljivi sfincione, pravu sicilijansku pizzu

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Jelo je jednostavnije za napraviti nego što mislite!

Sfincione je vrlo uobičajena ulična hrana u mnogim dijelovima Sicilije. Recept je vrlo lagan, a kao i kod svake pizze, dio koji oduzima najviše vremena je dizanje samog tijesta.


Ovu sicilijansku pizzu zapravo je jednostavnije za napraviti nego što mislite, a rezultira hrskavom, ukusnom pizzom prelivenom gustim umakom od rajčice s okusom luka i inćuna. Pizza raj na tanjuru.


Sastojci


Za tijesto:


  • 1 pakiranje kvasca
  • 320 ml mlake vode
  • 500 g višenamjenskog brašna
  • 1 žličica šećera
  • pola žličice soli
  • 2 žlice maslinovog ulja

Za umak:


  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 velika glavica luka, tanko narezana
  • 6 do 8 inćuna u ulju
  • 1 konzerva cijelih pelata
  • 1 žličica sušenog origana
  • sol

Za nadjev:


  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Inćuni (po izboru)
  • 30 g suhih nezačinjenih krušnih mrvica
  • 20 g ribanog pecorino sira
  • Osušeni origano

Priprema


Započnite s izradom tijesta, tako da ćete u srednje velikoj posudi otopiti kvasac u toploj vodi i ostaviti ga oko deset minuta dok se na površini ne počnu stvarati mjehurići.


U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Kad kvasac bude gotov, napravite udubinu u sredini brašna i dodajte smjesu vode/kvasca i maslinovo ulje. Promiješajte drvenom kuhačom da dobijete glatko tijesto.


Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite ga dok ne bude glatko i elastično, oko deset minuta. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte još samo malo brašna dok ne budete mogli raditi tijesto. Nemojte pretjerivati s brašnom jer tijesto treba biti podosta mekano!


Potom stavite tijesto u veliku, malo nauljenu zdjelu. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom ili vlažnom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže dva do tri sata ili dok se ne udvostruči.


Dok se tijesto diže, počnite s izradom umaka tako da u tavi zagrijete maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i dinstajte ga često miješajući dok  ne omekša i ne postane staklast (oko pet minuta).


Dodajte inćune i promiješajte te ih usitnite dok se kuhaju s lukom. Dodajte pelate, drobeći cijele rajčice stražnjom stranom drvene žlice. Umiješajte origano pa smanjite vatru i kuhajte umak petnaestak minuta dok ne pocrveni i ne postane zgusnut. Posolite po ukusu i ostavite po strani.


Nakon što se tijesto diglo, obilato premažite uljem lim za pečenje, izvadite tijesto iz zdjele i stavite ga na lim. Vrhovima prstiju razvucite tijesto da prekrije površinu lima te ga labavo pokrijte plastičnom folijom ili vlažnom kuhinjskom krpom te ostavite da se diže 30 minuta do sat vremena na sobnoj temperaturi.


Zagrijte pećnicu na 220°C. Ako ste odabrali za nadjev i inćune, izrežite ih na komade i ravnomjerno rasporedite po površini tijesta, a potom po površini pizze prelijte pripremljen umak, a potom krušne mrvice i naribani sir.


Pospite sušenim origanom i lagano pokapajte cijelu pizzu ekstra djevičanskim maslinovim uljem.


Pecite u pećnici oko 25 minuta dok dno lijepo ne porumeni, a prezle ne budu hrskave.


Kada je pečena, izvadite ju iz pećnice i ostavite pizzu da malo odstoji, a zatim narežite na kriške i poslužite!