Zdravlje zuba

Ima li pasta za zube rok trajanja? Na ovo treba obratiti pažnju

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Budite iskreni. Koliko je stara vaša pasta za zube? Ako se na polici u kupaonici nalazi napola potrošena tuba ili davno zaboravljena kutija koja skuplja prašinu ispod umivaonika, možda je vrijeme da provjerite datum isteka. Kao i kod većine drugih proizvoda za osobnu njegu, dolazi dan kada ključni sastojci postaju manje učinkoviti, a pasta za zube nije za upotrebu.


Dakle, ako ste se ikada zapitali, je li pasta za zube istekla? Odgovor je da. Općenito, proizvod za njegu usne šupljine sadrži niz sastojaka: fluor, glavni aktivni sastojak koji se koristi u borbi protiv karijesa; cinkov citrat za smanjenje nakupljanja plaka; kalcijev karbonat za uklanjanje mrlja; ovlaživače za zadržavanje vode u pasti za zube čineći je kremastom i arome za okus. Možete koristiti formule na bazi fluorida ili bez fluorida kako biste očuvali zube zdravima i bez karijesa, što će utjecati na to koliko dugo će trajati.


Pasta za zube koja sadrži fluor treba biti dobra oko dvije godine nakon datuma proizvodnje na pakiranju, što znači da je tuba koju ste kupili početkom 2020. vjerojatno u redu. Ako pasta za zube ne sadrži fluor, preporučuje joj se zamjena nakon godinu dana.
Osim što se gleda na datum isteka, koji bi trebao biti otisnut i na tubi i na kutiji, mogli biste primijetiti i da boja ili konzistencija izgledaju neispravno ili da je okus manje intenzivan ako je vašoj zubnoj pasti istekao rok trajanja. Također se može odvojiti ili izgledati osušeno.


Imajte na umu ipak da nisu sve vrste pasta za zube jednake. Sastojci paste za zube ovih dana mogu biti vrlo promjenjivi, a neki od njih možda nemaju standardni popis sastojaka. Ako neki od ovih lijekova koristite za zdravlje zubi, obratite pozornost na datum isteka koji je naveden na proizvodu.


Što ako koristite zubnu pastu kojoj je istekao rok?


Ako ste sada zabrinuti oko toga da ste jutros koristili zubnu pastu kojoj je rok trajanja istekao, nemojte se znojiti – neće vam naškoditi. Glavni rizik korištenja prestare paste za zube je to što će ona biti manje učinkovita u održavanju zuba zdravim. To je osobito slučaj ako se najvažniji fluor počeo raspadati.


Karijes i oštećenja zuba djelomično su uzrokovani dekalcifikacijom ili gubitkom minerala. A fluorid pomaže u sprječavanju karijesa remineralizacijom cakline vaših zuba. Fluor nije toliko učinkovit koliko bi trebao biti kad mu istekne rok trajanja, pa čini vaše zube osjetljivijima na napade bakterija koje mogu dovesti do karijesa, piše Bustle.


Koliko paste za zube koristiti?


Ako koristite ispravnu količinu paste za zube i redovito perete zube, definitivno ćete potrošiti cijelu tubu prije nego što istekne. Svaki put iscijedite količinu veličine graška. Ništa više nije potrebno. Jedna tuba trebala bi trajati otprilike mjesec do mjesec i pol dana ako zube četkate dva puta dnevno.


Što s pastom za zube kojoj je istekao rok trajanja?


Je li negdje ležala neka pasta za zube kojoj je istekao rok trajanja? Nemojte je odmah bacati u smeće. Pasta za zube djeluje kao privremeno sredstvo za čišćenje. Od poliranja metalnih kupaonskih armatura do uklanjanja ogrebotina na cipelama i čišćenja farova na vašem automobilu. Postoji mnogo trikova za koje možete koristiti tu pastu.


To se posebno odnosi na pastu za zube koja sadrži sodu bikarbonu, prirodni sastojak koji se često nalazi u proizvodima za čišćenje. Zato sljedeći put kad naiđete na tubu koja godinama nije ugledala svjetlo dana, dajte joj drugi život koristeći je po kući.