Djeca i ljubimci

Otkrijte koje su životinje idealni ljubimci za vaše mališane

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Mačke, ptice, ribe, psi, gušteri... idealni za vaš mali kućni ZOO.Posjedovanje kućnog ljubimca može biti korisno iskustvo za dijete. Dobro odabrani ljubimac može donijeti godine radosti.


Vlasništvo kućnih ljubimaca također može biti prilika djeci da nauče vrijedne životne lekcije dok brinu o živom biću. Kućni ljubimci djecu mogu poučavati odgovornosti i pouzdanosti uz vodstvo odraslih. Kao dodatan bonus, neki kućni ljubimci daju naklonost zauzvrat za djetetovu ljubavnu pažnju.


Ribe


Riba je možda savršeni kućni ljubimac za dijete, ali ne bilo koja riba. Zlatne ribice mogu se činiti najočitijim izborom, ali zapravo ih je teže uzgajati od sijamskih borbenih riba (Betta riba).
Ovi su urođenici iz jugoistočne Azije prilagođeni preživjeti izolirano, u iznenađujuće malim količinama stajaće vode. Možda vam neće trebati ni filtri, grijači ili kemikalije.


Međutim, ribe betta najbolje uspijevaju u malim akvarijima s najmanje dvije litre vode, temperature 24 i 28 ° C . Svakako kupite ribu u trgovini koja ima nekoga tko vam može savjetovati kako se najbolje brinuti za nju, savjetuje Healthline.


Gmazovi


Privlačnost hladnokrvnih bića možda je manje česta od privlačnosti toplih, čupavih životinja, ali neki gmazovi čine cijenjene kućne ljubimce. Kornjače, poput ruske kornjače koja jede biljke, mogu živjeti više od 50 godina. Neke vrste zmija također su izvrsni kućni ljubimci.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Ptice


Ptice mogu biti izvrsni kućni ljubimci. Iako je posjedovanje ptice zahtjevnije od brige o kornjači ili ribi. Neke su ptice vrlo inteligentne. Druge su vrlo društvene. Sve ptice zahtijevaju gotovo svakodnevnu pažnju.


Papiga je možda dobro društvo djeci koja prije nisu odgajala ptice. Skuplje (i inteligentnije) ptice poput kakadua također su izvrsni kućni ljubimci, ali možda će im trebati više pažnje nego papigi ili kanarinacu.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Psi


Mazni psić vjerojatno je najklasičniji dječji ljubimac. Imajte na umu da odabir idealnog psa uključuje više od padanja na velike smeđe oči. Neki psi mogu biti neprikladni za djecu.


Prije udomljavanja psa, pobrinite se da je pas dobro socijaliziran i da mu je ugodno oko djece. Bilo kojoj pasmini trebat će značajno vrijeme i trud. Štencima treba svakodnevno vježbanje, redoviti veterinarski pregledi i cijepljenja te puno ljubavi. Svaki je pas drugačiji, ali pasmine prilagođene djeci uključuju:


  • Labradori
  • Zlatni retriveri
  • Bokseri
  • Beagle
FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Mačke


Mačići su omiljeni ljubimci iz djetinjstva. Tko može odoljeti ludorijama pahuljaste mačke? Neovisne mačke trebaju nešto manje brige i pažnje od pasa, ali ništa manje zalaganja.


Poput pasa, i mačke zahtijevaju redovite veterinarske preglede i imunizacije. Važno je odabrati mačku koja je prikladna za boravak u blizini djece. Mačka je možda bolji izbor od psa ako vaša obitelj ima ograničen životni prostor. Vaše lokalno osoblje skloništa za životinje može vas savjetovati o temperamentu mačaka koje možete udomiti.


ljubimci

FOTO/Unsplash