Ljetni okusi

Hrskavi i sočni kolač od marelica s medom i đumbirom

Dijana Ljubanović

FOTO/IG @gastrostoria

FOTO/IG @gastrostoria

Sočno i hraskavo slatko jelo koje uvijek oduševi

Ovaj recept za sočni kolač od marelica ukusna je ljetna voćna slastica. Slatko je i sočno jelo, a hrskavi preljev s maslacem jednostavno je neodoljiv!


Ako ste imali dovoljno sreće da se domognete svježih marelica i tražite recepte za slastice s ovim božanstvenim voćem, onda jednostavno morate probati ovu svježu poslasticu! Voćni nadjev slatko-trpak je i sočan s primjesom cimeta i đumbira.


Za punjenje:


  • 6 šalica svježih marelica (bez koštica i narezanih na kriške (ne treba guliti))
  • korica jednog malog limuna (oko ½ žličice)
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • ½ žličica mljevenog đumbira
  • ½ žličica mljevenog cimeta
  • ½ šalice meda

Za preljev:


  • 1 šalica zobi
  • ¾ šalice bijelog brašna
  • 1 žličica cimeta
  • ¼ žličica soli
  • 6 žlica maslaca
  • 3 žlice čistog javorovog sirupa (ili smeđeg šećera *)

Upute za sočni kolač od marelica


Napravite punjenje:


Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Lagano poprskajte posudu za pečenje sprejom za kuhanje.


U veliku zdjelu ubacite marelice, koricu limuna, kukuruzni škrob, đumbir i cimet. Lagano miješajte dok marelice ne budu ravnomjerno obložene začinima, a zatim lagano umiješajte med. Ulijte u pripremljenu posudu za pečenje.


Napravite preljev:


U srednje velikoj posudi pomiješajte zob, bijelo brašno, cimet i sol. Dodajte kockice maslaca i prstima umiješajte maslac u mješavinu zobi dok se ne počne skupljati i dok komadići maslaca nisu mali. Umiješajte javorov sirup. Posipajte preljev preko marelica.


Pecite u zagrijanoj pećnici dok nadjev ne postane pjenast, a preljev zlatno smeđe boje, 30-32 minute. Prije posluživanja pustite da se malo ohladi.