Ključno

Hidratizirajte, nahranite i umirite vašu kožu prirodnim sastojcima

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Uvijek imajte na umu da je koža vaša prva obrana te da djeluje kao barijeraHijaluronska kiselina je molekula koja je normalno prisutna u našem tijelu. Upravo ta tvar daje licu mladih kompaktnost i svježinu i koja starenjem ima tendenciju smanjenja.


Jedna od njezinih glavnih funkcija, naime, je poticanje proizvodnje kolagena koji je zaslužan za elastičnost kože.


Dakle, kada nam je koža suha i ispucala, preporučljivo je koristiti kreme ili dodatke prehrani na bazi ove molekule.
Hidratizirajte kožu


Ulje jojobe zbog svoje posebne kemijske formule vrlo je slično sebumu koji proizvodi ljudska koža, a sebum je tvar bogata masnim kiselinama i kolesterolom. Vlaži i brani kožu od vanjskih čimbenika poput hladnoće, bakterija, smoga.


Kada ova prirodna barijera nedostaje, dolazi do pucanja i iritacije. To su smetnje koje, osim što su neugodne i dosadne, mogu otežati obrambenu sposobnost vašeg organizma.


U tim slučajevima samo si pomozite s malo ulja jojobe. Ovo ulje se lako upija i prodire dubinski regenerirajući nadražena područja, a djeluje i kao prevencija bora.


Njegujte kožu


Biljna ulja su možda najbolja hrana za kožu. Vrlo bogata tvarima kao što su vitamini (osobito A i E), minerali i iznad svega esencijalne masne kiseline.


Ove tvari, kombinirane zajedno, pružaju hranjivo, omekšavajuće i elastično djelovanje, čime također sprječavaju bore i strije.


Arganovo ulje, shea maslac i ulje pšeničnih klica neophodni su za jačanje hidrolipidnog sloja kože koji, tamo gdje ga nema, uzrokuje pucanje i iritaciju.


Postoje i mnoga biljna ulja protiv bora za liječenje i ograničavanje starenja kože.


Umirite kožu


Ulje nevena dobiva se maceracijom cvjetova ove biljke u biljnom ulju, a dobivena tvar ima protuupalna, antiseptička, zacjeljujuća, osvježavajuća i omekšavajuća svojstva koja su toliko korisna da se smatra najboljim lijekom za crvenilo, iritaciju, ispucalost i upale kože.


Kamilica se, zahvaljujući zaštitnom djelovanju na sluznicu i dobrim protuupalnim svojstvima, koristi u mnogim kozmetičkim proizvodima za ublažavanje, dekongestiju i smirivanje iritacija kože.