Blagdanske delicije

Helena Jakoliš izdala je božićnu kuharicu koja sadrži 60 recepata. Dio prodaje ima i humanitarni karakter

Mija Dropuljić

FOTO: Helena Jakoliš

FOTO: Helena Jakoliš

Na tiskanje ju je potaknula njena sugrađanka, veliki borac velikog srca, djevojčica Kiara Goršić, koja boluje od agresivnog tumora na mozgu za čije liječenje je potrebno nevjerojatnih 32 milijune kuna. 

Helena Jakoliš se definitivno ubraja među naše najpoznatije gastro blogere. Njen blog “Zdravo i slasno bez glutena” dokaz je koliko zdrava prehrana može biti ukusna i slasna. Helena iza sebe ima dvije kuharice, a uoči božićnih blagdana stiže treće izdanje – Blagdanske delicije. Ova kuharica garantira ukusan, ali i zdrav božićni stol, a uz to ima i veliku humanitarnu notu. O čemu je riječ, otkrila nam je detaljno sama Helena.


Blagdanske delicije su u online, odnosno pdf formatu već oduševile brojne pratitelje i čitatelje, no ove godine je Helena odlučila pretvoriti ih u tiskanu kuharicu. Na to ju je potaknula njena sugrađanka, veliki borac velikog srca, djevojčica Kiara Goršić, koja boluje od agresivnog tumora na mozgu za čije liječenje je potrebno nevjerojatnih 32 milijune kuna. 


Prijateljica i ja smo pričale i došle na ideju da taj pdf pustimo u tisak i da od svake prodane knjige dio ide za liječenje Kiare. Uplata bi išla preko obrta mog brata i početni cilj nam je bio da doniramo 10.000 kuna, ali u ovom trenutku mogu reći da će taj iznos biti puno veći jer su mnogi ljudi izrazili želju da pomognu u ovom projektu.


Oni su čuli poziv u pomoć i veličanstveno mu odgovorili. Ruka pomoći koju su nam  pružili u  obliku svoje donacije, zauvijek će se pamtiti s punom zahvalnošću. Ja sam osoba koja sam jako osjetljiva na dijagnoze djeteta, bez obzira da li to bila lakša ili teža dijagnoza. Nijedno svjetlo ne svijetli jače od osmijeha djeteta. Kao što su zvijezde prema nebu, tako su i djeca u našem svijetu. Pitate se što dječji smijeh može učiniti za vas? To vam može očistiti dušu i raširiti osmijeh u tužnom srcu.


On je ujedno i najbolja kreditna kartica na svijetu. Automatsko ponovno učitavanje neograničene upotrebe i prihvatljivo u cijelom svijetu. Kiara zaslužuju da i dalje sjaji. A upravo joj mi možemo pomoći na tome put”, objasnila je Helena. 


blagdanske_delicije


Helena vjeruje i u veliko srce svojih pratitelja, ali i svih drugih dragih ljudi uz čiju pomoć mala Kiara dobiva priliku za život. 


Podaci za uplatu

Naš najvažniji zadatak trenutno je pobrinuti se da svijetlo ovog divnog anđela dobije borbu i zato molim sve vaše čitatelje da uzmu telefon u ruke i nazovu broj 060 9003. Također otvoren je i račun na mamu Matea Lambaša Goršić, a podaci za uplatu su sljedeći: tekući HR9125030073251005176; žiro HR8125030073151000296, Swift: VBCRHR22, Sberbank d.d., Model HR 00, Opis plaćanja: donacija za Kiarino liječenje.”

Helena na vlastitoj koži zna koliko je izazovno živjeti s teškom bolesti. Njoj je prekasno otkrivena celijakija, podmukla autoimuna bolest sa sto lica te lajmska borelioza. 


Ove godine su mnogi ljudi pomogli meni da pomoću humanitarne akcije odem u kliniku za limfedem u Francusku. Njihova osobna posvećenost bila je nevjerojatno korisna i omogućila nam je da dođemo do blizu cilja. Njihovi postupci su mi olakšali teret koji slijedi i na tome im posebno zahvaljujem. I zato je sad vrijeme da pomognemo ovome anđelu. Kako su me prošle godine mnogi čitatelji molili da blagdanska pdf knjiga bude i u tiskanom izdanju, a s obzirom da je već bio kraj godine  jednostavno nisam imala mogućnosti da ispunim njihove želje. Iskreno ja sam tip osobe koja nikad nije uspjela zavoljeti e-book. Ne postoji ništa ljepše od osjećaja kada kuharicu možeš primiti u ruke, listati i uživati u svakoj stranici”, istaknula je Helena. 


Što se sve nalazi u kuharici Blagdanske delicije?


Prošlogodišnja online kuharica je sadržavala 30 božićnih recepata, no ovogodišnje tiskano izdanje sadrži čak 60 recepata. Kuharica je opremljena s fotografijama koje izazivaju zazubice. 


“Jako puno recepata mi je ostalo od prošle godine koje nisam uspjela objaviti i sada sam odlučila da je vrijeme da to dodamo u tiskanu verziju. Mogu reći da sam na neke recepte za koje sam mislila da neću uspjeti jako ponosna, a to su šubarice, kinder milk šnite, londoner trokutići…”



Kuharica je namijenjena svima koji traže ideje za zdrave, slasne i ukusne kolačiće bez alergena u vrijeme blagdanskih druženja i darivanja. 


“Također, namijenjena je svima koji žele uživati u tradicionalnim receptima s pupoljcima okusa i mirisa te žele izbjeći neugodne probavne simptome nastale nakon konzumacije rafiniranih šećera i brašna. Ovo je kuharica s kojom ćete naučiti peći deserte do savršenstva.


Kako Helena ističe sa zadnjim listopadskim danima počinjemo ulaziti u najljepše doba godine kada posežemo za svojih kuhinjskim pregačama i mjernim žlicama kako bi svoje namirnice pretvorili u slatke delicije. Nažalost, ne mogu bez grižnje savjesti i negativnih posljedica svi uživati u tradicionalnim receptima koji sadrže brojne alergene.


Helena zna koliko to teško pada brojnim alergičarima i posebno onima oboljelima od celijakije. No, od predivnih božićnih slastica ne trebate odustati, samo trebate znati po kojim receptima ih raditi.


Vjerujte mi da će vam ova kuharica pomoći da se ne osjećate zakinuto tijekom blagdana. S mojim receptima uspjet ćete razmaziti sebe i svoje najmilije. Kada mi je prije par godina kasno ustanovljena autoimuna dijagnoza, počela sam kreirati recepte koji će mi donijeti bolju budućnost i zdravlje. Sve što sam htjela je dobiti dobar okus i korištenje sastojka koji neće štetiti mome tijelu, već će me zauzvrat obogatiti nutrijentima.”

Bez brige, recepti nisu komplicirani niti vam za njih trebaju sati i sati boravka u kuhinji. Zdrave i slasne blagdanske delicije stižu uz lijepe fotografije u boji i ono najvažnije – jednostavne upute. 


“Bez obzira jeste li početnik koji tek započinje ili trebate pomoć oko ideja za Božić, ovaj detaljni priručnik daje vam recepte koje će zavoljeti i vaši prijatelji, ali i kritičari. Nemojte čekati da izgubite zdravlje, već uhvatite svoj primjerak s pupoljcima okusa i mirisa. Božić nam dolazi samo jednom godišnje, ali uz ove zapanjujuće slasne recepte poželjet ćete da je češće!”


U kuharici se na 180 stranica proteže 60 blagdanskih recepata. Tu ćete naći recepte za pitu od jabuka, bijele mađarice, medenjake, ali i i božićne torte. Trenutno se nalazi u pretprodaji po sniženoj cijeni i može se nabaviti preko portala www.zdravoislasno.net.



Helena je također podijelila s nama jedan od mnogobrojnih slasnih recepata – mini božićna torta sa suhim voćem. 


Sastojci:


  • 1 šalica oraha
  • 1 ½ šalica blanširanih badema
  • 80 g narezanih suhih smokvi
  • 65 g narezanih suhih marelica
  • 65 g narezanih suhih šljiva
  • 70 g narezanih i očišćenih svježih datulja
  • 2 ½ žlice naribane neprskane narančine korice
  • 1 žlica naribanog neprskanog limuna
  • 2 žlice domaćeg pekmeza od marelica

Priprema:


Narežite suho voće na komadiće. Zatim ih natopite u zdjeli s vodom kako bi omekšalo. U blenderu sameljite orašaste plodove do smjese brašna. Ocijedite suho voće i prebacite ga u blender mješavini orašastih plodova. Dodajte pekmez od marelice i nastavite miješati do fine ljepljive smjese koja se drži zajedno. Uzmite silikonski kalup veličine 10-12 i u njega ravnomjerno nanesite smjesu. Po vrhu dodajte omiljene orašaste plodove, anis, klinčić… Stavite u hladnjak da se stisne. U slast!


Napomena: koristite okrugli silikonski kalup za torte veličine 12 cm.


“Ne postoje zdravi šećeri, samo oni manje štetni”


Helena veliku pažnju pridaje i edukaciji o zdravoj prehrani, bilo osobama koje boluju od pojedine bolesti ili svima koji žele uvesti zdrave prehrambene navike u svoj jelovnik. 



“Iskreno, iako, je moj naziv kuharice Zdravo i slasno bez glutena htjela bi istaknuti da ne postoje zdravi šećeri, već postoje manje štetni šećeri. Prednost bi svakako trebali dati povrću i voću, a slasticama povremeno.


Kroz svoje sam kuharice uspjela dokazati da prehrana bez ograničenja ne mora biti dosadna i neukusna, već da je uistinu slasna. Često čujem poruke meni je teško, ja ne smijem puno toga, pa kako da funkcioniram uopće. Nikad nije kasno za početak dobre prehrane. Dobra prehrana može poništiti mnoga stanja.


Kada promijenimo način razmišljanja i prehranu, možemo transformirati svoje zdravlje na bolje. Ja sam tip osobe koja se neće složiti s time da je nešto nemoguća misija jer ako se potrudimo stvarno možemo napraviti čuda. S obzirom da sam i sama bila otpisana od strane nutricionista jer mi nisu uspjeli sastaviti jelovnik s mnogobrojnim ograničenjima u prehrani krenulo je moje eksperimentiranje. Put nije bio lagan, bilo je tu suza i smijeha, ali uspjela sam jer sam vjerovala u sebe. Motivacija je ono što nas pokreće, a navika ono što nas održava?.


Snažan pozitivan mentalni stav stvoriti će više čuda nego bilo koji lijek. Najbitnije od svega je da sam uspjela jer sam vjerovala u sebe“, zaključuje Helena.