Iz vrta u gradsku gužvu

Zvijezde i brendovi ih obožavaju: Gumene čizme su kontroverzna, ali praktična jesenska obuća

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Za sve je "kriv" vojvoda od Wellingtona.Kada živite u “gradu koji teče” onda ste svjesni da kreće i sezona kiše koja u Rijeci traje gotovo pa čitavu godinu. Nekad je pada manje, nekad više, ali uglavnom je svakodnevni dio naših života.


U modnom svijetu kiša znači i odustajanje od platnenih tenisica (iako je vani još toplo), omiljenih čizama od gamoša (jer, poplava) i uskakanje u najkontroverzniju jesensku obuću. Gumene čizme.


Za gumene čizme je kriv vojvoda od Wellingtona


Mnogima je na spomen gumenih čizmi prva asocijacija – vrt. I nije pogrešna jer upravo gumene čizme ili “buce” već desetljećima pronalazimo u ormaru naših baka i djedova kao obuću u kojoj obavljaju vrtlarske poslove.
Upravo zato se smatraju kontroverznima jer mnogi su mišljenja da im na gradskim ulicama jednostavno nije mjesto.


Gumene su čizme krenule još 1800-ih kada je Vojvoda od Wellingtona, Arthur Wellesley, od svog postolara zatražio laganu obuću u stilu čizama kakve su nosili njemački vojnivi. Tada su rođene “wellington” ili “welly” čizme, preteča ovih današnjih.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli A L I C I A B O R C H A R D T (@aliciaborchardtyt)Gumene čizme su se iz vrtova i vojnih rovova preselile na gradske ulice kada su ih počeli prodavati high street brendovi kao odgovor na pitanje: “Što obući po najvećem pljusku, a da izgleda trendi?”


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli MERRY PEOPLE (@merrypeople)Čizme su i službeno krenule u masovnu proizvodnju kada je Hunter 1955. pustio kolekciju “Green Wellington Boot”, a da postanu svjetski modni fenomen bilo je dovoljno da ih prošetaju princeza Diana 1981. i ponovno Kate Moss 2015. godine.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ⚜ [email protected] [email protected] ⚜ (@dorotaviktoria)Nakon high street brendova, gumene čizme su postale neizostavan dio ponude i luksuznih brendova pa ih potpisuju i Prada, Bottega Veneta, Chanel i Versace.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Gilt.com (@gilt)Čizme odjednom više nisu povezane samo s vojskom, vrtom i vanjskim aktivnostima, već ih obožavaju nositi i mnoge trendseterice. U njima često vidimo Gigi Hadid, Sarah Michelle – Gellar, Rachel Bilson, Gwyneth Paltrow i mnoge druge. 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli RAIN BY LUND (@rainbylund)Gumene čizme postale su zaštitni znak streetstyle mode na gradskim ulicama, a upravo zato što ne propuštaju vodu, jer uklapaju se u mnoge stilove i jer stižu u različitim verzijama, ne sumnjamo da će ove kontroverzne, ali praktične, gumene čizme biti hit i ove jeseni.