
FOTO: iStock
Zdravo ne mora značiti dosadno!
povezane vijesti
Ako tražite recept koji spaja jednostavnu pripremu, zdrave sastojke i mediteranski duh, na pravom ste mjestu!
Ovi popečci od tune s feta sirom idealne su za lagani ručak, večeru ili međuobrok, a dolaze s aromama grčkog začinskog bilja, limuna i svježeg peršina.
Prženi na tavi i poslužene uz tzatziki, podsjetit će vas na odmor na nekom romantičnom grčkom otoku, čak i ako ste trenutno kod kuće.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci (za 5 popečaka):
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 konzerve tune (po cca 140 g), dobro ocijeđene i usitnjene vilicom
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 50 g naribanog parmezana
- 60 g krušnih mrvica
- 30 g feta sira, razmrvljenog
- 2 žlice sitno sjeckanog crvenog luka
- 2 jaja
- Sok i naribana korica polovice limuna
- 2 žlice majoneze ili grčkog jogurta
- 2 žlice senfa
- 1 čajna žličica grčkih začina
- ½ čajne žličice soli
- Prstohvat (oko ⅛ čajne žličice) crnog papra
- 2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Ocijedite tunu i stavite je zdjelu. Usitnite je vilicom dok ne postane rahla.
Zatim dodajte češnjak, polovicu parmezana, polovicu mrvica, feta sir, crveni luk, jaja, sok i koricu limuna, majonezu (ili jogurt), senf, začine, sol, papar i nasjeckani peršin.
Sve dobro izmiješajte žlicom dok se smjesa ne poveže. U plitkoj zdjeli pomiješajte preostali parmezan i preostale mrvice. Oblikujte 5 popečaka rukama i svaki uvaljajte s obje strane u ovu smjesu za paniranje.
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Pažljivo stavite popečke i pržite ih oko 5 minuta sa svake strane, lagano ih pritišćući špatulom kako bi zadržali oblik.
Kad dobiju zlatno-smeđu boju, izvadite ih i pustite da odmore 3-4 minute. Poslužite tople, uz tzatziki umak i kriške limuna za dodatnu svježinu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Popečci se mogu čuvati u hladnjaku do 4 dana. Ako ih zamrzavate, pustite da se potpuno ohlade, a zatim ih složite u vrećicu za zamrzavanje s papirom za pečenje između svakog. U zamrzivaču traju do 3 mjeseca.
Ove grčke popečke od tune prava su eksplozija okusa i dokaz da zdrava hrana ne mora biti dosadna. Praktične su, svestrane i pune kvalitetnih sastojaka. Bilo da ih jedete svježe pečene ili iz zamrzivača, zasigurno će postati stalni gost vašeg stola.