Aroma Egejskog mora

Grčki popečci od tune s feta sirom savršen su ljetni ručak

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Zdravo ne mora značiti dosadno!

Ako tražite recept koji spaja jednostavnu pripremu, zdrave sastojke i mediteranski duh, na pravom ste mjestu!


Ovi popečci od tune s feta sirom idealne su za lagani ručak, večeru ili međuobrok, a dolaze s aromama grčkog začinskog bilja, limuna i svježeg peršina.


Prženi na tavi i poslužene uz tzatziki, podsjetit će vas na odmor na nekom romantičnom grčkom otoku, čak i ako ste trenutno kod kuće.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Natural Catch Tuna (@naturalcatchtuna)



Sastojci (za 5 popečaka):


  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 konzerve tune (po cca 140 g), dobro ocijeđene i usitnjene vilicom
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 50 g naribanog parmezana
  • 60 g krušnih mrvica
  • 30 g feta sira, razmrvljenog
  • 2 žlice sitno sjeckanog crvenog luka
  • 2 jaja
  • Sok i naribana korica polovice limuna
  • 2 žlice majoneze ili grčkog jogurta
  • 2 žlice senfa
  • 1 čajna žličica grčkih začina
  • ½ čajne žličice soli
  • Prstohvat (oko ⅛ čajne žličice) crnog papra
  • 2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Yumee Eun (@yumeeeun)



Priprema:


Ocijedite tunu i stavite je zdjelu. Usitnite je vilicom dok ne postane rahla.


Zatim dodajte češnjak, polovicu parmezana, polovicu mrvica, feta sir, crveni luk, jaja, sok i koricu limuna, majonezu (ili jogurt), senf, začine, sol, papar i nasjeckani peršin.


Sve dobro izmiješajte žlicom dok se smjesa ne poveže. U plitkoj zdjeli pomiješajte preostali parmezan i preostale mrvice. Oblikujte 5 popečaka rukama i svaki uvaljajte s obje strane u ovu smjesu za paniranje.


U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Pažljivo stavite popečke i pržite ih oko 5 minuta sa svake strane, lagano ih pritišćući špatulom kako bi zadržali oblik.


Kad dobiju zlatno-smeđu boju, izvadite ih i pustite da odmore 3-4 minute. Poslužite tople, uz tzatziki umak i kriške limuna za dodatnu svježinu.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Ashley Arentsen (@ashley_ukcatsmom)



Popečci se mogu čuvati u hladnjaku do 4 dana. Ako ih zamrzavate, pustite da se potpuno ohlade, a zatim ih složite u vrećicu za zamrzavanje s papirom za pečenje između svakog. U zamrzivaču traju do 3 mjeseca.


Ove grčke popečke od tune prava su eksplozija okusa i dokaz da zdrava hrana ne mora biti dosadna. Praktične su, svestrane i pune kvalitetnih sastojaka. Bilo da ih jedete svježe pečene ili iz zamrzivača, zasigurno će postati stalni gost vašeg stola.