Toskanska delicija

Grah all’uccelletto klasik je talijanske regionalne gastronomije

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Jelo koje se jednostavno sprema bogatog okusa

Grah je svestrana namirnica koja se posebno dobro slaže sa žitaricama, povrćem, ali i s nekim vrstama mesa, poput kobasica i nekim vrstama ribe, poput tune ili bakalara.


U ovom slučaju predstavljamo vam recept za pripremanje poznatog toskanskog graha all’uccelletto.


Sastojci:


  • 400 g graha cannellini
  • 400 g pelata
  • 350 g kobasice
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 lista kadulje

Priprema: Grah potopite u dosta hladne vode i ostaviti da odstoji 10-12 sati. Sljedeći dan ocijedite i isperite pod tekućom vodom.


Zatim ga stavite u veliki lonac s 2,5 litre hladne vode. Počnite kuhati cannellini grah na jakoj vatri, a zatim, kada zavrije, smanjite vatru i nastavite kuhati na laganoj vatri oko 1 sat s poklopcem.


Kad je gotov, cannellini grah ocijedite, a vodu od kuhanja sačuvajte.


U međuvremenu kobasicu rukama grubo izmrvite.


U posudi u kojoj se kuhao grah zagrijte ulje i na laganoj vatri zapržite kobasice. Dodajte arome (češnjak i kadulju) i promiješajte da se sve sjedini.


Nakon 7-8 minuta uklonite arome i u tavu dodajte narezane pelate.


Nastavite kuhati na laganoj vatri otprilike 15 minuta. U ovom trenutku dodajte i cannellini grah s oko 250 g njegove tekućine od kuhanja.


Lagano miješajući kuhajte još 10 minuta. Začinite solju i poslužite lijepo vruće, začinjeno s malo maslinovog ulja i malo papra.