Jača imunitet

Gomasio iz japanske kuhinje izvrsna je alternativa klasičnoj soli

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Jednostavna namirnica napravljena samo od organskih sjemenki sezama i morske soli

Znamo da sol ne treba zloupotrijebiti, a u tome vam može pomoći japanska kuhinja jer, među raznim alternativama kojima Japanci začinjavaju povrće i jela, tu je i gomasio.


Radi se o jednostavnoj namirnici napravljenoj samo od organskih sjemenki sezama i morske soli, ali vrlo bogatoj svojstvima.


Nije slučajno da je sastavni dio tradicionalne makrobiotičke kuhinje.


Možda mislite: “ali ipak postoji sol”… da, postoji, ali u vrlo malom postotku. Zapravo, klasični gomasio recept predviđa 7 žlica sezama i samo 1 žlicu soli.


Omjeri se zatim mogu mijenjati prema ukusu i potrebama, na primjer miješanjem 10 dijelova sezama i jednog dijela soli do omjera 20 ili 25 u 1.


U trgovinama s prirodnom hranom i makrobiotikom pronaći ćete gomasio spreman u vrećicama ili staklenkama, ali ga možete jednostavno sami napraviti čak i kod kuće uz dvostruku prednost, uštede novca i uvijek svježeg proizvoda!


Sezam morate dobro oprati i osušiti, a zatim ga lagano prepeći u pećnici ili na tavi na laganoj vatri (pazite da ne pretjerate inače će okus biti gorak), pomiješajte ga zajedno sa soli (također lagano prepečenoj da se ukloni vlaga) i na kraju sve usitnite pomoću blendera!


Nakon što je spreman, domaći gomasio može se držati u hladnjaku dobro zatvoren u staklenoj posudi oko tjedan dana.


Ovaj vrlo jednostavan začin na bazi gome (sezama) i shia (soli) može se koristiti sirov za začinjavanje salata i povrća, ali i riže, tjestenine ili drugog.


Prepustite se mašti jer okus je odličan! Ali pazite da ne pretjerate: sjemenke sezama su prilično kalorične!