JUBILARAC

Svi su “ludi” za supom: Vrijeme je za zaštitu ovog istarskog jela kao nematerijalnog kulturnog dobra

Aldo Pokrajac

Veliko je zanimanje za Festival istarske supe

U organizaciji udruge Agrorovinj i Mjesnog odbora Rovinjsko Selo održan je jubilarni 10. Festival istarske supe, na kojem je sudjelovalo 11 ekipa iz raznih krajeva Poluotoka.


Pobjedu u kategoriji tradicionalne istarske supe odnijela je ekipa “Čuvari istrijanskeh užanci” iz Žminja, dok je u kategoriji kreativne istarske supe najboljom proglašena ona Srednje strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja.



Najboljom kumpanijom izabrana je ekipa “Barbanci” iz Barbana, dok je po izboru publike najboljom proglašena supa ekipe “Rekreativo” iz Rovinjskog Sela.


Ocjenjivačku komisiju za tradicionalnu istarsku supu činili su predsjednica Blanka Sinčić Pulić, Anton Nino Fariš i Goran Mühlstein dok su za kreativnu ocjenjivali Ticijana Ikica Piutti, Lenka Šajina i Franko Milotić.


Čuvarica tradicije


Predsjednik Agrorovinja Kristijan Damijanić je podsjetio da je sve krenulo 2014. kada je profesor i dramski pedagog Milan Medak osmislio radionicu na kojoj su profesor kuharstva Josip Pino Kuhar i sommelier Sandi Paris na ognjištu u podrumu Doma kulture pokazali kako se pripremala pomalo zaboravljena istarska supa.



Na prvom festivalu natjecale su se tri ekipe, a najbolja je bila ona Janje Debeljuh i Milana Medaka. Rovinjci su dobili podršku Milana Antolovića, tadašnjeg županijskog pročelnika za poljoprivredu.


Time je počela priča koja se nastavlja daljnjom suradnjom sa Županijom, koja, kako je posjetitelje izvijestio Ezio Pinzan, priprema standardiziranje recepata i pokretanje postupka za zaštitu istarske supe kao nematerijalnog kulturnog dobra.


Na inicijativu Davora Šišovića na četvrtom festivalu 2018. ekipe su se mogle natjecati i u pripravljanju kreativne istarske supe, što je dalo posebnu draž natjecanju.



Na petom festivalu rovinjska kreativna udruga Faro 11 je predstavila Supa Box, originalni suvenir u drvenoj kutiji ukrašenoj crtežima istarskih ruralnih motiva i receptom za supu Pina Kuhara na više jezika.


U kutiji je sve potrebito za spravljanje supe – butelja terana, bukaleta, bočica maslinova ulja, vrećice šećera i papra, pa čak i žlica i vadičep.


Dvije godine kasnije, 2020., pozornost publike je privukla najveće istarske supa spravljena u bukaleti od 20 litara, koja bi komotno mogla ući u Guinessovu knjigu rekorda.


Okrijepa uz ognjište


Zahvaljujući inicijativi Dubravke Svetličić, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja, bukalete su počeli izrađivati učenici osnovnih škola Vladimira Nazora i Jurja Dobrile te Talijanske osnovne škole Bernardo Benussi.



Najljepše bulakete raznih oblika i tehnika su nakon izložbi u matičnim školama izložene i na ovogodišnjem Festivalu istarskih supa.


Uz Antonju udruga Agrorovinj je počele promovirati istarsku supu i među turistima, pa se uz Rovinjski festival vina priređuje i večer posvećene supi.



Uz to supa se pripreme u raznom drugim prigodama, ne samo u Rovinju i Rovinjskom Selu već i na drugim feštama i gastronomskim događanjima.


Da istarske supa vraća svoj ugled pokazao je velik, rekordan broj posjetilaca, koji su radoznalo, po izboru kušali više vrsti istarskih supa.



Istarska supa se inače prigodno pripremala uz ognjište da bi se društvo okrijepilo i zagrijalo, posebno zimi, kada je vani bilo hladno.