Trend prehrane

Privlači vas plant-based prehrana, ali ne želite se odreći slasnih burgera? Pronašle smo odličnu i zdravu zamjenu

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Ovaj način prehrane prema mnogim istraživanjima ima odlične prednosti za naše tijelo.Plant-based prehrana je širok pojam koji u sebi krije i veganstvo i vegetarijanstvo, ali i balansiranu prehranu koja može uključivati namirnice životinjskog porijekla.


U prijevodu, trend plant-based prehrane temelji se na biljnim namirnicima poput voća, povrća, korijena i žitarica. Upravo zato što je ovaj način prehrane postao vrlo popularan i ima sve više kupaca koji prate trend zdrave prehrane, odlična je vijest da Lidl osluškuje njihove potrebe pa svoju bogatu ponudu konstantno obogaćuje namirnicama za svačiji ukus i za svačiju prehranu.


Zašto nas je privukla upravo plant-based prehrana? Zato što za razliku od vegetarijanske i veganske, ne isključuje konzumaciju mesa, jaja, mliječnih proizvoda i ribe, a pritom radi čuda za naš organizam.
Ovaj način prehrane prema mnogim istraživanjima ima odlične prednosti za naše tijelo, daje nam više energije, poboljšava imunološki sustav i popravlja nam cjelokupnu zdravstvenu sliku. I to ne zato što više uopće ne jedemo meso, već zato što ga jedemo u manjoj količini i uz više povrća.


plant_based_doručak

Bademi su odličan izvor vitamina E i antioksidansa, Foto: iStock


Plant-based prehrana čuva naše zdravlje i okoliš


Ljudi većinom prelaze na plant-based prehranu iz želje za očuvanjem zdravlja i okoliša, ali i iz puke znatiželje zbog koje svi ponekad isprobamo neko novo jelo.


Svima nama koji volimo meso, prelazak na ovakvu vrstu prehrane je poprilično težak i potrebno nam je neko vrijeme da se snađemo u moru bogatih ponuda naših trgovačkih lanaca ne bi li odabrali idealne namirnice za naš tjedni jelovnik.


Stoga je, napominjemo, vrlo važno znati da ovakav način prehrane ne traži od vas drastično uklanjanje mesa iz prehrane, već samo smanjenje njegove konzumacije.


Kada pokušavate promijeniti način prehrane i u tanjure složiti što više zdravih namirnica, nekako ih je jednostavnije kombinirati za doručak. Svi smo se okrenuli zdravijim doručcima pa tako većinom biramo razne zdrave smoothieje, žitarice koje kombiniramo s ukusnim grčkim jogurtom i voćem te neizostavna jaja za koja od davnina znamo da su odličan izvor proteina i, kako kaže stara pjesmica – snage.


Neizostavni detalj zdravog doručka je ukusno voće, Foto: iStock


Prilikom izrade tjednog jelovnika, nekako najmanje inspiracije imamo za zdraviji ručak. Kombinacija je tisuću, a nama se ponekad zbog užurbanog dnevnog ritma ne da previše razmišljati niti provoditi sate i sate u kuhinji u pripremi.


“Next Level Burger” kao plant-based zamjena


Pogotovo dolaskom toplijih dana kada bi najradije pojeli nešto “brzinski”, a da je zdravo ili bi najradije “zaroštiljali” s ekipom u dvorištu pa uživali u smijehu i zabavi, bez da se previše opterećujemo kuhanjem.


Vođene idejom o promjeni vlastite prehrane, naletjele smo na Lidlov  “Next Level Burger” koji nas je oduševio iz višeg razloga. Prvo, obožavamo burgere pa kada naiđete na jedan koji je zdrav ne razmišljate previše o tome hoćete li ga isprobati ili ne. Drugo, ovaj je burger alternativa mesnom burgeru koja sadrži čak 20 grama biljnih proteina po obroku. Odličan okus mu daje kombinacija šampinjona, kokosovog i repičinog ulja te pšeničnih, sojinih i proteina graška.


Treći razlog zbog kojeg nas je ovaj proizvod oduševio jest taj što se njegova ambalaža može reciklirati čime nastavljamo uživati u ukusnoj hrani, a pritom čuvati okoliš. “Next Level Burger” stiže u kartonskoj posudi obavijenoj tankim slojem folije koja se može skinuti te je zatvorena drugim tankim slojem folije pri čemu je ovaj burger 100 % klimatski neutralan.


Foto: Lidl

Alternativa mesnom burgeru koja sadrži čak 20 grama biljnih proteina po obroku


Već smo spomenuli da se mnogi odlučuju na smanjenje konzumacije mesnih proizvoda iz želje za očuvanjem okoliša pa vrijedi istaknuti da je aktualna analiza neovisnog istraživačkog instituta (Food Data Group, DIL e.V.) pokazala da “Next Level Burger” proizvodi uzrokuju 91 % manje emisija CO2 u odnosu na prosječne goveđe pljeskavice. Preostalih 9 % kompenziraju se u suradnji s ClimatePartnerom – „Next Level Meat“ stoga je potpuno klimatski neutralan.


Plant-based roštilj s ekipom? Moguće je!


S pomoću ClimatePartnera podržavaju se projekti u tropskim kišnim šumama u Brazilu kod kojih sve više površina pripada malim poljoprivrednicima, umjesto da se iste krče za plantaže soje.


Uz pomoć QR kôda koji se nalazi na zelenoj naljepnici svakog „Next Level Meat“ pakiranja i koji ukazuje na klimatsku neutralnost, kupci mogu učitati još više informacija o poravnavanju emisija CO2.Iz navedenih nam je razloga jasno da naša želja za promjenom prehrane neće biti toliko teška jer proizvodi poput ovoga, svakako pomažu početnicima u pripremi obroka. A ima li boljeg osjećaja nego kada petkom navečer pozovete ekipu na zajednički roštilj, a pritom se ne morate odreći odličnog burgera, već ga samo zamijeniti zdravijom verzijom? Teško!


 


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Lidl.