Ponestaju vam temeljne namirnice poput brašna i maslaca? Isprobajte njihove super zamjeneU doba pandemije koronavirusa, socijalne izolacije, skraćenog radnog vremena trgovina, ali i posebnog režima za shopping u tim istim trgovinama, pomno biramo kada ćemo ići u kupnju i trudimo se to činiti što manje. Nema više da krenete kuhati ili peći kolače te da pošaljete nekog ukućana da skoči do trgovine po, recimo, jaja. Što učiniti kada shvatite da vam je ponestalo određene bazne namirnice? Odustati od recepta ili postoji neka zamjena?


Od određenih recepata ne morate odustati, čak i kada shvatite da vam ponestaju određene namirnice ili ih uopće nemate. Naime, kako prenosi Lecker.de u pojedinim slučajevima vam može uskočiti druga namirnica.


Ako nemate dovoljno brašna za odabrani recept, možete ga pomiješati u omjeru 1:1 s mljevenim bademima ili lješnjacima.
U slučaju da nemate maslaca, možete iskoristiti margarin ili neutralno biljno ulje kao alternativu. Margarin možete koristiti u istom omjeru kao maslac, dok 85 g ulja stoji za 100 g maslaca.


Jaja se ubrajaju u najvažnije sastojke brojnih recepata. Jaja povezuju brojne sastojke u homogenu masu, a zamjenu možete potražiti u jabučnoj kaši, lanenim ili chia sjemenkama.


 


Ako vam nedostaje šećera u prahu možete u omjeru 1:1 koristiti med, javorov ili agavin sirup. Također će poslužiti i kristal šećer kojeg koristite u istom mjeru.


 


Panika, nedostaje praška za pecivo? Umjesto njega možete u recept dodati sodu bikarbonu. Na 500 g brašna ide 5 g sode te dodajte malo kiseline u smjesu, poput octa ili soka od limuna ili limete.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.