Uručene nagrade

Ovo su najbolji hrvatski Gastronauti

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na riječkom botelu Marina predstavljeno je novo izdanje gastro vodiča 100 vodećih hrvatskih restoranaNovo, 27. po redu, izdanje gastro vodiča 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti iz projekta Gastronaut predstavljen je danas na botelu Marina gdje je upriličena podjela priznanja ugostiteljskim objektima koji su se ove godine našli na listi najboljih.


Voditeljica projekta i urednica izdanja je Karin Mimica, uz koju su novi vodič predstavili i Nikica Karamarko, predsjednik časnog suda ovog izbora te Pave Jerković iz Udruge restoratera Hrvatske.


Legende hrvatske gastronomije


Brojnim okupljenim ugostiteljima iz cijele Hrvatske obratio se i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koji je tom prilikom pozdravio i neke od legendi hrvatske gastronomije poput Josipa Taribe, Šime Ćoze ili Zlatka Puntijara, te istaknuo kako u Hrvatskoj čak 93 posto gostiju, uz ostale vidove ponude, tijekom svog odmora traži upravo gastronomiju.
– Stoga vam svima veliko hvala na vašem doprinosu turističkog ponudi i prepoznatljivosti naše zemlje. Vjerujem da će u narednih nekoliko godina Hrvatska postati u punom smislu riječi po svojoj kvaliteti, raznolikosti i izvornosti doista vrhunska turistička destinacija, kazao je Staničić.


Restorani su u knjizi prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti.


Knjiga je podijeljena u 6 cjelina, i to Istru i Kvarner, Dalmaciju, potom Gorski kotar, Liku, Karlovac i okolicu, Moslavinu i Banovinu, zatim Zagreb i okolicu, Zagorje, Međimurje i Podravinu te Slavoniju i Baranju. Ove godine izdanje je oplemenjeno pričama o maslinovom ulju autorice Marine Selak, sommelierke za maslinova ulja.


Tko brani kvarnerske boje?


Karin Mimica, alfa i omega projekta Gastronaut i vodiča 100 vodećih hrvatskih restorana, je pak, istakla kako je 27 godina, koliko se vodič svake godine izdaje, bio dug i izazovan put.– Kada smo te 1995. godine krenuli, željeli smo predstaviti koji restorani predstavljaju hrvatsku gastronomiju, iako tada ustvari nije postojala jasna ideja što ona ustvari jest i doista nije bilo puno restorana koji su je predstavljali, kazala je Mimica dodavši kako je kroz 27 godina kroz vodič prošlo preko 500 ugostiteljskih objekata.


U ovogodišnjem izdanju vodiča 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti tako kvarnerske boje brane Zijavica iz Mošćeničke Drage, Ganeum iz Lovrana, opatijski restorani Villa Ariston, Yacht Club, Bevanda i Navis potom Osteria Veranda i Plavi podrum iz Voloskog, Stancija Kovačići iz Rukavca, Kukuriku te Oštarija Fortica iz Kastva, riječki restorani Nebo i Nautica, Domino i Faro iz Dramlja, Rivica iz Njivica, Vinotel Gospoja iz Vrbnika, restoran Barbat s Raba, lošinjski Artatore te Boškinac iz Novalje.


Posebnih šest restorana


Inače, kako je istakla Mimica, od prve godine do danas, dakle kroz svih 27 godina izlaženja vodiča tek je šest restorana koji su na ovoj listi sve te godine.


To su opatijska Bevanda, dubrovačka Nautica, njivička Rivica, zagrebački Stari puntijar te metkovska Villa Neretva. Dodajmo da je i i među onima koji su 25 godina prisutni u vodiču, opatijski restoran Plavi podrum. Uz ove dugogodišnje laureate, plakete su uručene i ostalim ugostiteljima čiji su objekti ove godine na listi.


Dodajmo i da boje Istre ove godine u vodiču brane San Rocco, Brtonigla, potom Pergola iz Zamratije, Badi iz Lovreča, vrsarski Trošt, porečanski Sv. Nikola i Spinnaker, rovinjski Dream i Puntulina, kao i Vodnjaka iz Vodnjana koja je na listi također već punih četvrt stoljeća.


Inače, izbori za 100 vodećih hrvatskih restorana Restaurant Croatica 2021 održani su tijekom studenog i prosinca prošle godine.


Za restorane su u prvom dijelu izbora preko portala www.gastronaut.hr glasali gosti, a u konkurenciji je bilo preko 2400 restorana, dok su u drugom dijelu glasove davali sami ugostitelji. Završnu riječ je dao Časni odbor projekta koji je utvrdio konačnu listu najboljih.