Nove etikete

Obitelj Benvenuti predstavila vina “Livio” u spomen na preminulog oca

Edi Prodan

Dvije su to etikete putem kojih će naš Livio živjeti vječno, poručila su braća Nikola i Albert Benvenuti

Ove naše dvije nove etikete posvećujemo pokojnom ocu, začetniku svega što ovdje danas vidite, dvije su to etikete putem kojih će naš Livio živjeti vječno.


Riječi braće Nikole i Alberta Benvenutija, vlasnika istoimene vinarije iz Kaldira nedaleko Motovuna, dovele su večer prepunu emocija kao i nešto više od 150 uzvanika doslovno do suza.


Vinarija Benvenuti je naime na svom imanju u Kaldiru promovirala novu liniju vina, malvazije i terana, koja je dobila naziv po njihovom prerano preminulom ocu Liviju.


Sjećanja svježa, osjećaji vječni


Mada, koliko god da je Albertu i Nikoli, njihovom obiteljima i posebno supruzi i mami Mirjani bilo teško jer sjećanja su svježa, a osjećaji vječni, riječi koje je na samoj promociji izrekao Željko Žutelija, istaknuti hrvatski novinar i publicist, bile su zapravo ključna misao ne samo vinarije Benvenuti, nesumnjivo jedne od najboljih u Hrvatskoj, nego i čitave istarske vinske scene.



Pa i šire jer i vinari u Dalmaciji ili Slavoniji funkcioniraju po istom principu. Livio jeste otišao, ali postavio je okvir moderne vinogradarsko-vinarske proizvodnje koji su iznimno profesionalno prigrlili i silno je razvili njegovi sinovi.


Vinarija Benvenuti tako nastavlja put u vječnost u kojoj će dakako i za Livija uvijek biti mjesta.


O samom vinu je pak govorio Saša Špiranec, ponajbolji hrvatski vinski publicist.


– Linija vina Livio Benvenuti koju čine malvazija i teran, zamijenila je prijašnju naziva Anno Domini. I dok je teran ostao standardan, baš kao oni iz lanjske pa i predlanjske edicije, malvazija je doživjela značajne promjene.


Osebujno i posebno vino


Njoj sada snažno do izražaja dolaze sve odlike sorte, osebujno je i posebno vino, ali ipak znatno bliže izvornosti, onom što podrazumijevamo pod malvaziju no što su to bile prijašnje malvazije.



Dakako, Anno Domini će zauvijek ostati upisan ne samo na najznačajnijim stranicama vinarije Benvenuti nego i cjelokupne hrvatske vinske produkcije.


Riječ je naime o liniji koja je donijela pregršt nagrada pa tako i četiri platinasta odličja s Decantera. Ali život ide dalje, s novom velikom malvazijom Benvenuti, baš kao što je velik i ovogodišnji teran, dakle Livio Benvenuti, šampion Vinistre, samim time i najbolji ovogodišnji teran na svijetu, zaključio je Špiranec.


Obitelj Benvenuti je otvorila vrata svog imanja kako bi ugostila ljude koji su kroz godine također bili dio njihovog rada, a uz vinare nastupila su i četiri iznimna imena hrvatske gastro scene.


Iznenađenje večeri


Ponajprije tu su bile kamenice Emila Sošića, salata Denija Srdoča, čudesni rižot od divljih šaroga i čvaraka Vinka Frlana iz Stancije Kovačići kao i istraska maneštra od stupanog, dakle oljuštenog kukuruza Nevija Sirotića iz Toklarije u Sovinjskom Polju. Kao iznenađenje večeri pršut i kobasice bili su apsolutno domaći, kaldirski proizvod obitelji Benveuti.



Značaj ovog događanja svojim su dolaskom istaknuli i Boris Miletić, istarski župan, kao i dvoje njegovih pročelnika – Nada Prodan Mraković za turizam te Ezio Pinzan koji skrbi o poljoprivredi.


Još su više značaj vinarije Benvenuti podcrtali ugostitelji koji s njima rade desetljećima – istaknimo tako Danijelu Kramarić iz vološćanskog Plavog podruma kao i dva vlasnika ponajboljih hrvatskih boutique hotela Tulia Ferneticha iz San Rocca u Brtonigli te Krunu Kapetanovića iz prelučkog Navisa, ali i niz restoratera iz Beograda gdje su njihova vina obavezni i jako privlačni stalni stanari vinskih lista, kao i importeri vina Benvenuti iz Italije i Njemačke.



Struku, s turističko-gastronomske strane predstavljala je dr. Greta Krešić, profesorica na opatijskom FTMU te istaknuta nutricionistica.


Emocije, tuga, sjećanje na Livia, ali i ponos na sve ono što je za njim ostalo, pa tako i dva samo njegova vina. Neminovnost prolaznosti datost je za sve nas, snaga vječnosti ostaje za one najbolje.