Priča s place

Na riječkoj placi našli smo slasne lubenice, evo ideje za doručak

Katarina Bošnjak

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Nudimo ideju za lagani doručak za ove ljetne dane kada većina hrane teško pada.Prije samo godinu dana, centralna riječka tržnica izgledala je potpuno drukčije od ove koju gledamo danas.


Tada su na mjere i razmak pazili koronaredari i ograde, maske su se obavezno nosile u paviljonima, a u ribarnici je između kupaca i prodavača čvrsto stajao pleksiglas ili pak prozirna plastična folija.


Danas, godinu dana kasnije, nema redara, maski, ograda i pleksiglasa, ali nema ni ljudi. Otkad su počele rekordne vrućine, na placi je iz tjedna u tjedan sve manje ljudi, a dva sata do kraja radnog vremena više nema žive duše.
Jedini period u danu kada placa izgleda relativno posjećeno je do 9 ujutro, no kako su i tada temperature nevjerojatno visoke, nema sumnje da će se placa do dolaska nekih svježijih dana morati pomiriti sa slabom posjećenošću.


No, vrućina ne utječe samo na kupce, već i na prodavače koji također ove sezone nisu u prevelikom broju te se čini kako polako posustaju, a ni sami proizvodi ne mogu izdržati osam sati sunčanja na 35 stupnjeva u komadu, posebice lako kvarljivo voće i povrće.


Ono čega je jučer pak bilo na placi, ako zanemarimo generalni manjak ljudi, jesu osvježavajuće, slatke lubenice za pet kuna po kili i pokoja dinja za koju kunu skuplja.


Najbolji, lagani doručak za ove ljetne dane kada većina hrane teško pada, mogao bi biti upravo smoothie od lubenice i grčkog jogurta – savršena kombinacija koja hidratizira.


S dvije kriške lubenice potrebno je izblendati 100ml grčkog jogurta, žličicu meda i po mogućnosti listić mente, i dan lagano može početi.