17. izdanje

Istravirgin u Vodnjanu: Oaza senzacija, okusa, mirisa i uzbudljivih priča o maslinovom ulju

Doria Mohorović

Predstavnice ulja Salvela i vina Medea / Foto Doria Mohorović

Predstavnice ulja Salvela i vina Medea / Foto Doria Mohorović

Unatoč suši, maslinari su zadovoljni s berbom, ali i s ovogodišnjim izdanjem Istravirgina

Vodnjan se u posljednja tri dana pretvorio u pravu oazu senzacija, okusa, mirisa i uzbudljivih priča o zlatnom eliksiru – maslinovom ulju. Ova vrijedna namirnica, s čijim smo ljekovitim svojstvima i širokoj primijeni dobro upoznati, predstavlja jedan od ključnih simbola Istre. Upravo se njoj u čast od petka do danas, kada obilježavamo Svjetski dan maslina, u vodnjanskoj staroj gradskoj školi održavaju 17. Dani mladog maslinovog ulja – Istravirgin.Velike hale nekadašnje škole u srcu Vodnjana ovih su dana zasjale u novom ruhu. Ondje je protekla tri dana sve u znaku masline, a strani i domaći posjetitelji, kojih ne manjka, imaju priliku degustirati i kupiti mlado maslinovo ulje različitih autohtonih sorti tridesetak izlagača, sudjelovati na gastro showu, panelima i masterclassovima poznatih domaćih chefova i drugih stručnjaka.


U dvoranama u kojima se šire mirisi istarskih specijaliteta, a u kojima glavnu riječ ima upravo ekstra djevičansko maslinovo ulje, svoje proizvode, osim maslinara, nude i drugi lokalni OPG-ovi.


Posljednji dan manifestacije


Posjetitelji još u nedjelju imaju priliku čuti zanimljive priče i kušati zlatne kapljice maslinara iz svih dijelova Istre koji s ponosom predstavljaju rezultate svog truda. I nakon što su ubrane i posljednje masline u istarskim maslinicima, nekoliko nam je izlagača otkrilo jesu li zadovoljni ovogodišnjim rezultatima.Iris Butković, voditeljica uljare u Agrolaguni, vodećeg istarskog proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja s 68 tisuća stabala maslina, naglašava da, unatoč nešto manjoj količini, kvaliteta maslinovog ulja izuzetno raste.“Ova je godina bila nešto slabija u odnosu na prethodne godine, što je bilo i za očekivati jer smo tri godine uzastopno imali jako velike količine. No, iako je količina nešto manja, kvaliteta je zato puno bolja. Kvaliteta uvijek stoji, a imamo i zaštićenu oznaku izvornosti koja to potvrđuje.


Apsolutno je sve kontrolirano od same berbe i masline u maslinicima, do konačnog proizvoda kada govorimo u maslinovom ulju u boci, i što se tiče prerade i čuvanja”, rekla je Butković dodajući da u preradi koriste hladnu prešu, maksimalne temperature 27 Celzijeva stupnjeva.“Prerada nam se odvija u roku od 24 sata, iako može biti i 48, no nama je maksimum 24 sata, i to isključivo zbog velikih količina”, kaže nam sugovornica. Prodaja je, kako kaže, izuzetno visoka, a maslinarstvo u Hrvatskoj bilježi rast, privlačeći nove male proizvođače.


Sandra Marček Cvitić, voditeljica prodaje u najstarijoj uljari Vodnjan (Salvela), dijeli optimizam zbog odlične sezone berbe. Unatoč izazovima suše, ističe da je održana visoka kvaliteta ulja.


Predstavnice ulja Salvela i vina Medea / Foto Doria Mohorović


“Zadovoljni smo sa svime. Pri zadnjim danima berbe smo bili do prije koji dan, a zadnju sortu brali smo bijelicu. Sajam je puno napredovao u odnosu na ranije, mi smo tu prisutni desetak godina.


Moglo bi se još više povezivati u smislu poslovnih partnera van Hrvatske, jer svima nam je zanimljiv izvoz, ali ovo je stvarno sada kvalitetna manifestacija, lijepo izgleda, ugodno je i dosta je posjećena”, rekla je Marček Cvitić.


Upitana jesu li smanjili cijene u odnosu na prošlu godinu, kazala je da su se nešto spustile, no i da je i ona godina prije bila bez ulja, pa su cijene rasle, a uz to se dogodio i prijelaz na euro koji je korigirao cijene.


Anica Giachin iz uljare Giachin, smještene na Vodnjanštini, s ponosom ističe tradiciju od sto godina i više od sedam tisuća stabala.“Ove godine imamo puno maslina i ulja, tako da smo jako zadovoljni. Imamo svoju uljaru i time malo manji trošak, pa smo malo i spustili cijenu na obostrano zadovoljstvo nas i mušterija”, kaže nam Anica. Upitana kako se maslinarstvo u Istri razvijalo kroz prošla tri desetljeća, ističe da je jako velika razlika vidljiva u odnosu na danas.


“Nekad su bile jako male količine maslina i sve se bralo ručno, dok je u posljednjih deset do dvadeset godina, barem u našem masliniku, posađeno jako puno novih maslina. Bere se tresačima, pa se ne uspije detaljno brati kao što je to bilo nekad.


No, kvaliteta je sigurno bolja, pogotovo kod maslinara koji tokom dana beru, a potom plodovi odmah idu u preradu”, rekla je Giachin.Pozvala je pritom sve ljubitelje maslinovog ulja neka dođu osobno isprobati raznolikost maslinovog ulja i pronaći nešto po svom guštu.


Saša Ukušić iz Zadruge maslinara Istre, prve takve u Istri, koja proizvodi ulja pod brendom Konfin, izrazio je zadovoljstvo što su ove godine svi maslinari na okupu u izložbenoj prostoriji, što je, ocijenjuje, bolje za komunikaciju maslinara s posjetiteljima.Otkrio nam je da su početkom godine primili zlatnu medalju u New Yorku na najvećem svjetskom natjecanju kvalitete maslinovog ulja. Istarska zadruga, koja okuplja maslinare iz Umaga, Buja, Buzeta, Poreštine, Rovinja i okolice Pazina, dobila je prvo priznanje NYIOOC za brend Konfin, mješavinu maslinovog ulja sorte Frantoio, Leccino, Pendolino i Istarska Bjelica.


A da je istarsko maslinarstvo doživjelo izniman uspon, dokazuje i najznačajniji svjetski vodič Flos Olei, u kojem se našlo čak pedeset proizvođača iz Istre, što se na Danima mladog maslinovog ulja s ponosom ponavljalo.Nedjeljni program posljednjeg dana manifestacije donosi brojne kulinarske doživljaje, uključujući Cooking Show s popularnim Mate Jankovićem, Bumbarske deserte u mladom maslinovom ulju, te Masterclassove o sljubljivanju mladog maslinovog ulja s čokoladom i maslinovog ulja s mesom. U kuhinji odvojenoj od izložbenih prostora, kao i proteklih dana odvijat će se pravi cooking show uz probrane chefove i gastro stručnjake.