Buzet

FOTO Otvoren 19. Festival istarskih tartufa, evo kome je pripala titula najtartufa sajma

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Manifestacija je otvorena i u nedjelju od 11 do 19 sati

Festival istarskih tartufa, 19. po redu, u rano je subotnje poslijepodne počeo u Buzetu, jedinom gradu tartufa na svijetu, a vrhunac prvog dana bio je izbor najtartufa sajma koji je pripao tvrtki Zigante.


Foto galerija: Otvoren 19. Festival istarskih tartufa Foto: Edi Prodan


Svim izlagačima zahvalio se gradonačelnik Buzeta Damir Kajin koji je ujedno najavio jubilarni 20. Festival tartufa.


– Ovo nije manifestacija samo tartufa nego svih proizvoda po kojima se Istra prepoznaje i ponosi, istaknuo je Kajin.


Foto Edi Prodan


Lokacija sajma je poznata Mašimova Škuja, savršeno pozicionira uz glavne komunikacijske pravce, tako da su atraktivnost izloženog od strane 41 izlagača, mogućnost kušanja jela s tartufima koje u Buzetu unatoč cijeni od 6 tisuća eura za kilogram bijelog tartufa imaju povoljne cijene, privukle su izniman broj posjetitelja.


Socijalna osjetljivost


Ono što svakako treba pohvaliti, socijalna je osjetljivost organizatora TZ Grada Buzeta kao i njegovih suorganizatora Grada Buzeta i KP Park jer su ulaz kao i svi prateći sadržaji, a ima ih uistinu mnogo velike zanimljivosti – besplatni.



Koliki je značaj buzetskog sajma tartufa, tradicionalno onog koji zatvara sezonu tartufarskog sajmovanja, potvrdila je i iznimno jaka politička garnitura.



Domaćinu, buzetskom gradonačelniku Damiru Kajinu u goste su stigli ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica Monika Udovičić, županijska pročelnica za turizam Nada Mraković Prodan te direktor TZ Istarske Denis Ivošević.



Iako u godini nikad težoj za tartufare jer su zbog enormne ljetne suše izostale uobičajene količine, buzetski su se ugostitelji i njihovi chefovi pobrinuli da posjetiteljima ne nedostaje autohtonih jela, od čega i mnogih s tartufima.


Buzet na pjatu


Buzet na pjatu je središnji dio manifestacije, a predvodi ga buzetska chefovska legenda Đino Rušnak koji je ovih dana krenuo s pisanjem knjige o autohtonim jelima kraja u kojem je ponikao i kojem je posvetio kuharsku karijeru.



Svakako mnogo pažnje privlači i radionica domaćih tjestenina, fuži prije svih koju vidi Vilma Jeletić kao i još čitav niz interaktivnih priča koje vide pojedini izlagači.



Glazbeni dio svečanog otvaranja donio je nastupe Glazbenog i folklornog društva Sokol Buzet i KUD-a “Lovro Ježek” iz Marije Bistrice koji s Buzetom slavi 40 godina bratstva.



Izložba je u nedjelju od 11 do 19, kad će posjetitelji će moći pogledati izloženo, degustirati i kupiti tartufe, te tipične istarske proizvode.


“Buzet na pjatu” se održava od 12 do 15 sati, radionica domaće tjestenine od 13 do 17 sati.



Za cjelodnevnu živu glazbu brine Fijaka band dok kroz program vode Ana Pisak i Alan Poropat, iskusna novinarka kao i glazbenik koji je u sastavu Putokaza po prvi put u povijesti predstavljao Hrvatsku na Eurosongu.


Sportske aktivnosti


Posjetitelji željni sportskih aktivnosti mogu se priključiti Biciklijadi “Tartuf” duljine šest kilometara ili pješačenju “Stazom tartufara” u duljini od 10 kilometara koje započinju u 10 stati sa startom na Mašimovoj škuji.



Potraga za tartufom


Uobičajena aktivnost koju vole svi posjetitelji je vrlo atraktivno pokazno traženje tartufa koje se oba dana uz naše stručne i iskusne tartufare održava u 12 sati.



Novost ovogodišnjeg sajma je šetnja s vodičem “Upoznaj Buzet i Buzeštinu”, a održati će se oba dana u 15 sati. Vođenje je besplatno, a okupljanje je ispred šatora.