S premijernog izdanja Festivala prirodnih vina Alterego u Lovranu / Foto Press
U subotu 8. studenog dolazi nam drugo izdanje Alterega - festivala prirodnih vina koje se, sad već možemo reći i tradicionalno, održava u Lovranu
povezane vijesti
Vrijeme. Najgori neprijatelj ljudskih života. Iako mu je glavna karakteristika nezaustavljivost, ono jedino sebi uzima za pravo odrediti trajanje života. I zaustaviti ga kad mu se prohtije.
I baš je tako, brutalno i grubo, vrijeme u sredini srpnja zaustavilo život Marinka Pavlovića Make, jednog od najvećih vinskih zanesenjaka. Sugestivnog pronositelja ideje prirodnih vina, osobe koja je kao malo tko poštovao činjenicu da nemamo pravo intervenirati u ono što nam je dano.
Natprirodni vinari
Bio je jedan od najvažnijih promotora proizvodnje – o kako je to gruba riječ kad ju se dovede u kontekst sadržaja njegovih boca – prirodnih vina, član i jedan od utemeljitelja udruge koju je Edi Maružin, još jedan od beskompromisnih zaljubljenika u piće bogova, nazvao Natprirodni vinari.
Odličan naziv jer ekipa koja se okuplja oko ideje takvih vina uistinu je unutar vremena i civilizacije koju živimo baš – natprirodna.

Marinko Pavlović Maka
A u subotu 8. studenog dolazi nam drugo izdanje Alterega – festivala prirodnih vina koje se, sad već možemo reći i tradicionalno, održava u Lovranu, u njegovom Kinu Sloboda. I da bit će to jedan veliki, emotivni hommage Maki. I baš zato – sadržajniji no ikad.
– Nismo imali što odlučivati ili vijećati. Maka i njegovo vino Makino kao i primjerice majice s njegovim likom apsolutni su okvir u unutar kojeg će se festival održati.
Koliko god da smo se lani “bacili na glavu” kako bismo na jedan takav, festivalski način organizirali i realizirali izlazak prirodnih vinara u javnost i pokazali što bi vino uistinu trebalo biti, ove je godine zanimanje sa svih strana znatno poraslo, pojašnjava nam Igor Anjoli, iako nije vinar on je upravo ono što je tim vinskim umjetnicima bilo potrebno.
Eksplozija dolazaka domaćih vinara
Potpuni zanesenjak, osoba koja će ih izložiti na svjetlo dana kako bi revolucija krenula, misionar koji je držeći bocu prirodnog vina poput baklje krenuo osvijestiti svijet.
– Drugo izdanje Alterega donosi jednu istinsku eksploziju dolaska domaćih vinara iz svih dijelova Hrvatske. Krenemo li s Istrom ističemo RaWino, Piquentum, Dvorić, Lunika, Ghira. Naravno da je tu i Tomislav Brajnović čiji će rose imati u Lovranu svoju premijeru.
Jako smo zadovoljni što nam dolaze i Dalmatinci. Od OPG-a Pina preko Križa, Zanchija ili Cote do Bartulovića. Neizostavni su i veliki, etablirani vinari poput Tomca ili Šembera, ali ono što čini posebnu draž drugog Alterega je mogućnost susreta s nizom malih, silno predanih proizvođača iz svih dijelova Hrvatske i okolnih zemalja.
Uvjeren sam da je upravo slika koju ćemo prikazati u Lovranu budućnost hrvatske vinske scene koja će u moru sličnih, gotovo istim kvascima definiranih vina, biti posebna, prepoznatljiva, autohtona i drugačija, dodaje Anjoli.

Uz domaće jako je zanimljiva i međunarodna niska vinara koji dolaze u Lovran. Stižu iz desetak država među kojima su najpoznatiji prirodni vinari iz Slovenije – Radovan Šuman i Sebastian Štemberger primjerice – ali i iz moćnih država kao što su to Italija, Francuska i Španjolska.
Alterego je odmah nakon svog prvog izdanja postao jako cijenjen i u široj regiji tako da neće izostati ni vinari iz Bosne i Hercegovine, Srbije ili i u vinskom smislu sve značajnije Slovačke.
Nositelj manifesta promjena
Alterego je odlučio svoju ulogu nositelja manifesta promjena na vinskoj sceni uobličiti i posebnim panelom. Njegov je početak zakazan za devet sati i svakako bi ga bilo uputno posjetiti jer će na njemu i oni koji su u dvojbi prirodna vina da ili ne, dobiti zadovoljavajuće povratne informacije.
Ne, nitko neće biti ni gladan. Štoviše, svi koji dođu u Lovran u hrani će pronaći pandan izloženim vinima. Sve prirodno da bi u konačnici, u sve većoj gastronomskoj depresiji koja karakterizira našu svakodnevicu, bilo i nadahnjujuće natprirodno.
Krenimo s Robertom Benzijom i njegovim Ganeumom, istaknimo Katarinu Vrenc i Juricu Obrola pa proizvođače hrane OPG-e Bančić i Pina, Kumparička sir i još niz ljudi kojima hrana nikad nije samo zadovoljavanje potrebe za odmicanjem gladi.
Bit će i pive, cidera, ma svih gušti tako da će uloženi novac i ispunjeno vrijeme, taj grozno neuhvatljivi pojam, biti definirano pridjevom – pametno.
Dodajmo još da je glavni partner festivala Novi turizam, partneri su općina Lovran i njezin TZ, sponzori MIVA, Ecos i TrgoTrenta.
Cijena ulaznice za program koji traje do 20 sati je 40 eura, a moguće ju je kupiti i putem poveznice.